Una din cele mai acute și reflectate în ultimul timp de presa autohtonă a fost problema Asigurării obligatorii de răspundere civilă auto externă ĂœCarte Verde .

     Soluționarea acestei întrebări a mistuit gândurile întregii societăți. S-au presupus mai multe probleme, inclusiv de ordin concurențial, vehiculându-se în special ideea unor înțelegeri de cartel.

     Importanța acestei probleme este dictată și de numărul actorilor implicați pe piața dată, fiind vorba și de agenții economici emitenți ai serviciilor de Asigurare obligatorie de răspundere civilă auto externă ĂœCarte Verde , dar mai ales de consumatorii acestui produs, care sunt practic toți deținătorii de vehicule din țară. 

     în acest sens, pornind de la scopul Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, care constă în reglementarea relațiilor  ce țin de protecția, menținerea și stimularea concurenței în vederea promovării intereselor legitime ale consumatorilor  Consiliul Concurenței a inițiat, în baza unei plângeri depuse,  o investigație asupra cazului dat.

     în cadrul acestei investigații s-a constatat, că asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă ĂœCarte Verde este supusă unor reguli uniforme stabile la nivel internațional prin Regulamentul general al Consiliului Birourilor.

     Totodată, emitenții certificatului de asigurare ĂœCarte Verde nu au posibilitatea de a concura prin preț, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă  pentru pagube produse de autovehicule, dar și a Hotărârii Guvernului nr. 318 din 17.03.2008. Potrivit acestei Hotărârii, prima  de asigurare încasată de emitenții certificatului de asigurare ĂœCarte Verde este stabilită de Comisia Națională a Pieței Financiare, și nu poate fi modificată de asiguratori.

     Astfel,  companiile de asigurări indiferent de numărul acestora pe piața dată și datorită reglementărilor existente excesive nu au posibilitatea de a influența  prețul, producția, calitatea produsului, varietatea  produselor sau inovarea, care ar putea duce la creșterea bunăstării consumatorilor.

     în urma analizei Raportului de investigație  și ca urmare a acestor constatări a fost publicată Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. SSP -16 din 16 mai 2014(http://competition.md/public/files/uploads/decizii/Decizia%20Plenului%20Consiliului%20Concuren%C5%A3ei%20Nr.SSP-16%20din%2016%20mai%202014.pdf) prin care s-a stabilit că problemele identificate în cadrul investigației sunt determinate de reglementarea excesivă a sectorului asigurări obligatorii de răspundere civilă auto externă.

     S-a decis de a înceta investigația cazului inițiat prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței, dat fiind că pe parcursul desfășurării acesteia nu au fost descoperite probe suficiente privind încălcarea prevederilor Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012 care ar justifica aplicarea de măsuri corective sau sancțiuni.

     Totodată, în vederea intensificării eforturilor comune pentru liberalizarea pieței, promovarea concurenței și preluării celor mai bune practici ale Uniunii Europene, cu prezenta decizie vor fi informați Guvernul Republicii Moldova și Comisia Națională a Pieței Financiare .

 

Consiliul Concurenței

23 mai 2014