Pe parcursul perioadei de referință au fost realizate mai multe activități ce au contribuit la dezvoltarea și diversificarea relațiilor de colaborare ale Consiliului Concurenței cu structurile similare din alte țări.
în cadrul cooperării cu colegii din Statele Unite ale Americii, în perioada 2016-2018, Consiliul Concurenței a beneficiat de suportul oferit de către reprezentanții Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) care au oferit mai multe instruiri în domeniul concurenței neloiale, depistării cartelurilor, utilizării tehnologiilor informaționale la acumularea probelor în cadrul inspecțiilor inopinate.
în vederea realizării vectorului european al politicii externe a Republicii Moldova, Consiliul Concurenței a întreprins un șir de acțiuni direcționate spre inițierea, dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de colaborare cu țările Uniunii Europene, printre care Austria, Cehia, Estonia, Letonia, România, Ungaria, etc.
Cooperarea moldo-slovacă în domeniul concurenței se realizează în baza Acordului bilateral de cooperare între autoritățile de concurență din Republica Moldova și Slovacia, semnat la Bratislava, la 20 noiembrie 2014.
Acordul a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale în Slovacia a delegației Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, conduse de Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Viorica CĂRARE.
în cadrul întrevederii cu această ocazie, Părțile și-au expus voința să consolideze și mai mult relațiile reciproce prin extinderea cooperării comune într-o gamă largă de domenii. Astfel, semnarea acestui acord va facilita schimbul de experiență și informații între autorități prin acordarea suportului în investigarea cazurilor internaționale și lansarea parteneriatelor în cadrul proiectelor Europene.
Astfel, în perioada 13-14 mai 2015 reprezentanții Consiliului Concurenței al Republicii Moldova au efectuat o vizită de studiu în or. Bratislava (Slovacia), în vederea realizării schimbului de experiență în domeniul concurenței și ajutorului de stat. Proiectul a fost implementat cu suportul Agenției Slovace pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SlovakAid) și Ambasadei Slovaciei în Republica Moldova.
Scopul vizitei a rezidat în preluarea bunelor practici ale Comisiei Europene și ale Ministerului Finanțelor al Republicii Slovacia în domeniul ajutorului de stat.
Astfel, în cadrul ședinței realizate cu Direcția Ajutor de Stat a Ministerului Finanțelor a Slovaciei, au fost abordate subiecte privind pregătirea Raportului anual al ajutoarelor de stat, experiența în domeniul ajutorului de stat în faza de preaderare a Republicii Slovacia, standardele aplicate de autoritățile europene la raportarea și monitorizarea ajutorului de stat, rolul autorităților publice locale în cadrul implementării legislației din domeniul ajutorului de stat, experiența în materie de elaborare a schemelor de ajutor de stat.
Totodată, reprezentanții Consiliului Concurenței al Republicii Moldova au participat la Conferința internațională cu tematica ,,Noile tendințe în domeniul cadrului normativ concurențial în Slovacia și Uniunea Europeană” organizată de autoritatea de concurență din Slovacia.
în cadrul conferinței experții din Slovacia, Cehia, Marea Britanie și Comisia Uniunii Europene au abordat subiecte ce țin de noutățile în domeniul legislativ, deciziile autorităților și instanțelor în domeniul concurenței, desfășurarea inspecțiilor conform legislației naționale slovace și a celei europene, abordarea economică a efectelor verticale (analize în sfera cartelurilor și concentrărilor economice).
Experiența și cunoștințele preluate vor fi utile pentru continuarea armonizării legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat la aquis-ul comunitar.
Acest proiect reprezintă o continuitate a cooperării bilaterale în baza acordului dintre Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și Autoritatea de Concurență a Republicii Slovace.
în contextul parteneriatului moldo-eston în domeniul concurenței, realizarea unei vizite de studiu la Tallinn, a făcut posibilă preluarea de către specialiștii din cadrul Consiliului Concurenței a celor mai bune practici ale autorității din Estonia cu privire la aplicarea legislației în domeniul concurenței.
Cu referire la parteneriatul moldo-român în domeniul concurenței, relațiile de colaborare se realizează în baza Acordului de cooperare cu privire la politica de concurență între Consiliul Concurenței din România (RCC) și Agenția Națională pentru Protecția Concurenței din Republica Moldova, semnat la 19.11.2007 la București. în acest context, au fost realizate multiple vizite de studiu la București, scopul cărora a fost preluarea experienței autorității similare din România cu referire la aplicarea legislației comunitare în domeniul concurenței și ajutorului de stat.
Ținând cont de perioada de tranziție de la ANPC la Consiliul Concurenței, o relevanță deosebită a avut realizarea schimbului de experiență cu autoritatea de concurență din Letonia în vederea consolidării capacității instituționale a Consiliului Concurenței.
De asemenea, în perioada 2012-2013 au fost realizate activități în cadrul relațiilor bilaterale în domeniul concurenței și cu țările membre ale CSI, cum ar fi Armenia, Ucraina, etc.
Cu referire la parteneriatul moldo-ucrainean în domeniul concurenței și ajutorului de stat este notabilă participarea în luna martie 2013 a delegației Consiliului Concurenței din Republica Moldova la ședința comună a Autorității de Concurență din Ucraina și deputaților Radei Supreme a Ucrainei, în cadrul căreia a fost prezentată experiența Republicii Moldova cu referire la ajustarea legislației în domeniul ajutorului de stat la acquis-ul comunitar.
Consiliul Concurenței studiază experiența maghiară
Vizita Președintelui Consiliului Concurenței din România la Chișinău
Vizita de lucru a Doamnei Viorica CĂRARE , Președintele Consiliului Concurenței la Washington (SUA)
Fortificarea și aprofundarea parteneriatului moldo-eston în domeniul concurenței, 08.12.2014.
CONSOLIDAREA PARTENERIATULUI CU REPUBLICA SLOVACĂ: NOI OPORTUNITĂȚI ȘI AVANTAJE, 21.11.2014.
Ucraina preia experiența Republicii Moldova, 29.10.2014.
împărtășim experiența colegilor din Ucraina, 22.10.2014.
Stabilirea relațiilor de cooperare bilaterală moldo – americane, 13.10.2014.
Delegația Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, va efectua o vizită oficială în SUA, 10.10.2014.
Proiect de schimb de experiență între autoritățile de concurență din Republica Moldova și Republica Slovacă, 03.10.2014.
Lansarea relațiilor de cooperare între Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și Ambasada Slovaciei la Chișinău, 02.10.2014.
Participarea Consiliului Concurenței la stagiul de pregătire în domeniul ajutorului de stat din România, 07.08.2014.
Consiliul Concurenței studiază experiența maghiară, 02.06.2014.
Acord bilateral semnat între Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și Autoritatea de Concurență din Estonia, 07.05.2014.
Colaborarea autorităților de concurență din Republica Moldova și România apreciată la nivel internațional, 09.04.2014.
Vizita Președintelui Consiliului Concurenței din România la Chișinău, 01.04.2014.
Vizita de lucru a Doamnei Viorica CĂRARE , Președintele Consiliului Concurenței la Washington (SUA), 31.03.2014.
Noi tendințe ale cadrului normativ concurențial și al ajutorului de stat discutate la Varșovia, 04.11.2015.
Probleme economice în legislația concurențială discutate în cadrul unui atelier de lucru la București, 17.09.2015.
Videoconferința Chișinău – Washington cu privire la prevederile legislației în domeniul publicității, 24.07.2015.
Schimb de experiență în domeniul concurenței și ajutorului de stat cu partenerii din Slovacia, 21.05.2015.
Experiența noastră împărtășită colegilor din Republica Belarus, 14.05.2015.
Experții din Ucraina instruiți în vederea implementării ajutorului de stat în sectorul energetic, 18.03.2015.
Delegația din Ucraina preia experiența Republicii Moldova în domeniul Ajutorului de Stat 16.03.2015.
Schimb de experiență cu partenerii din România, 03.03.2015.
Experiența europeană în investigarea practicilor anticoncurențiale împărtășite de experții din Letonia la Chișinău, 19.01.2015.