*Compartimentul este supus unui proces de revizuire și actualizare pentru a prezenta informația într-un mod cât mai accesibil.
Consiliul Concurenței din Republica Moldova are un rol crucial în asigurarea unei publicități corecte și transparente pe piață, conform legislației naționale. Iată care sunt principalele atribuții ale Consiliului în acest domeniu:
- Controlul respectării legislației
Conform Legii concurenței nr. 183/2012, controlul privind respectarea legislației cu privire la publicitate se realizează de către Consiliul Concurenței – în limita atribuțiilor legale
- Combaterea publicității înșelătoare, comparative, subliminale, imorale
Potrivit prevederilor art. 364 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, Consiliul Concurenței constată încălcarea prevederilor Legii cu privire la publicitate nr. 62/2022 atunci când publicitatea distribuită/difuzată/furnizată este înșelătoare, comparativă, subliminală, imorală.
Legea cu privire la publicitate definește:
- publicitatea înșelătoare ca fiind acea publicitate care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce ori poate induce în eroare consumatorul și care, datorită caracterului înșelător, poate afecta comportamentul economic al consumatorului de publicitate sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent al comerciantului.
- publicitate comparativă – publicitatea care identifică în mod explicit sau implicit un concurent al comerciantului ori unul sau mai multe produse oferite de un concurent.
- publicitate subliminală – publicitatea în care sunt utilizați stimuli prea slabi pentru a fi percepuți în mod conștient, dar care pot influența comportamentul consumatorului de publicitate.
- publicitate imorală – publicitatea care încalcă normele moralei general acceptate în societate.
în cazul în care se identifică astfel de practici, Consiliul Concurenței poate interveni prin întocmirea unui plan de remediere care se anexează la procesul-verbal contravențional sau prin transmiterea procesului-verbal cu privire la contravenție în instanță.
- Combaterea publicității care constituie acțiune de concurență neloială
Consiliul examinează sesizările privind prezentarea, producerea ori difuzarea publicității comerciale ce reprezintă o acțiune de concurență neloială, conform Legii concurenței nr. 183/2012
- Colaborarea cu alte instituții
Pentru a asigura o supraveghere eficientă, Consiliul colaborează cu alte autorități și instituții de specialitate, pentru a evalua și îmbunătăți practicile în domeniul publicității.
5. Răspunderea pentru încălcări
Consiliul Concurenței constată încălcarea prevederilor legale privind furnizarea, distribuirea și/sau difuzarea publicității și transmite procesul-verbal cu privire la contravenție spre examinare în instanța de judecată.