print
Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. CN – 40/19-65 din 03.12.2020
18.12.2020
2096 Accesări

La data de 02.08.2019, în cadrul Consiliului Concurenței a parvenit plângerea depusă de către întreprinderea  „Vinăria Purcari" S.R.L. privind presupusele acțiuni de concurență neloială realizate de către întreprinderea „Bravo Wine " S.R.L. (din 31.07.2019, redenumită în "Timbrus Purcari Estate" S.R.L.).

Potrivit celor invocate în plângere, presupusele acţiuni de concurenţă neloială realizate de către "Timbrus Purcari Estate" S.R.L., se manifestă prin deturnarea clientelei concurentului sub forma inducerii în eroare a consumatorilor cu privire la locul de fabricare a vinurilor îmbuteliate cu semnul "Timbrus Purcari Estate", în condițiile în care reclamata indică pe contra-eticheta adresa producătorului în s. Purcari, r. Ștefan-Vodă și crearea confuziei în rândul consumatorilor, în contextul în care ultima folosește nesancționat pe etichetele vinurilor pe care le produce combinația verbală "Purcari Estate", care este similară și imită mărcile înregistrate și protejate, care aparțin reclamantei, iar vinurile pe care este amplasată această combinație verbală sunt considerate de către consumatorul autohton ca provenind de la reclamantă, fapte ce indică la semnele încălcării art. 18 și art. 19 alin. (1) lit. a) al Legii concurenței.

Urmare a investigației, s-a constatat că întreprinderea „Timbrus Purcari Estate" S.R.L. a întreprins acţiuni de deturnare a clientelei concurentului  „Vinăria Purcari" S.R.L. prin inducerea în eroare a consumatorilor cu privire la locul fabricării produselor sale, precum și a creat confuzie în rândurile consumatorilor prin folosirea neloială a toponimicului "Purcari" și folosirea ilegală a combinației "Purcari Estate", ambele utilizate legal de care reclamant. În acest context, prin Decizia Plenului Nr. CN - 40/19-65 din 03.12.2020 s-a constatat încălcarea prevederilor art. 18 și art. 19 alin. (1) lit. a) ale Legii concurenței și a fost aplicată amendă în sumă de 52.877, 52 lei. 

 

 

Copyright © 2024 Consiliului Concurenţei