print
Amenzi de 60 de milioane de lei pentru agenții economici. Datele Consiliului Concurenței
20.03.2017
496 Accesări BIZLAW,

În ultimii patru ani, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi agenților economici în valoare de 60 de milioane de lei, iar numărul dosarelor câștigate în instanțele naționale de către instituția de control a crescut. Datele au fost prezentate la Conferința Internațională "Consiliul Concurenței la 10 ani - Evoluții, Provocări, Perspective". Astfel, în 10 ani de activitate, rata de câștig în instanțele de fond a crescut cu 52 la sută, iar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) cu 38 la sută.

Potrivit președintei Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, de la inființare, instituția a examinat 530 de dosare, în ceea privește încălcări ale agenților economici în domeniul concurenței.

În același timp, dacă în 2008, Consiliul a câștigat doar 33 la sută din dosare în instanțe, în perioada 2016-2017 rata de câștig a fost de 85%. Totodată, și numărul dosarelor câștigate la CSJ a crescut. Dacă în 2012, Consiliul Concurenței a câștigat doar 29 de procente din dosare, în perioada 2016-2017, cifra a crescut la 67 la sută.

Cel mai recent câștig în instanță a fost la Curtea de Apel. Consiliul Concurenței a amendat în 2015 compania turistică "Scavolin", cu 21 de milioane de lei, pentru preluarea controlului asupra "Anesto-Tur", fără a notifica concentrarea economică. În opinia instituției concurențiale, acțiunea "Scavolin" a fost incompatibilă cu mediul concurențial. Agentul economic a atacat în instanță decizia Consiliului Concurenței, însă atât instanța de fond, cât și Curtea de Apel a dat dreptate autorității de control.

 

 

Copyright © 2021 Consiliului Concurenţei