print
Consiliul Concurenței la cea de-a 21-a sesiune a grupului de lucru interguvernamental al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD)
21.07.2023
637 Accesări

În perioada 5-7 iulie 2023, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, participă la cea de-a 21-a sesiune a grupului de lucru interguvernamental al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) ce vizează legislația și politicile privind concurența , de la Geneva, Confederația Elvețiană.


În cadrul conferinței sunt abordate subiecte precum: problemele de punere în aplicare a legislației concurențiale în cazul monopsoniilor; interacțiunea dintre concurență și politicile industriale; dreptul și politica concurenței și sustenabilitate; revizuirea consolidării capacităților și a asistenței tehnice în domeniul dreptului și politicii concurenței etc.


Astfel, la data de 6 iulie 2023, Președintele Consiliului Concurenței, împreună cu colegii de la Autoritatea de concurență din Polonia, au prezentat primele rezultate ale activităților de cooperare în cadrul platformei regionale în domeniul concurenței, înființate în aprilie 2023 prin semnarea  Memorandum-ului de colaborare multilateral.


Noua platformă de cooperare regională, fiind concepută ca o bază sigură de suport pentru Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și Comitetul Antimonopol din Ucraina, în realizarea angajamentelor asumate de cele două state în contextul parcursului european, a devenit imediat o platformă solidă de schimb de experiență pentru autoritățile de concurență din 10 state ale Europei de Est și Centrale.


Primele rezultate palpabile au urmat în contextul celor două evenimente regionale, ale căror gazdă a fost Consiliul Concurenței și care s-au desfășurat la Chișinău în mai 2023 și iunie 2023.  


În cadrul atelierelor de lucru, reprezentanții celor 10 autorități semnatare au pus în discuție principalele rezultate și provocări întâmpinate în activitatea practică ce vizează ajutorul de stat, politica de clemență, licitațiile trucate, carteluri, avantajele contractuale și comunicarea. Experții au împărtășit cunoștințele, expertiza  și experiența acumulată, oferind soluții practice pe fiecare domeniu abordat, contribuind esențial la preluarea celor mai bune practici europene în acest sens. 


Suntem ferm convinşi că eforturile comune ale tuturor membrilor acestui acord va lansa noi oportunități Consiliului Concurenței în vederea dezvoltării cadrului legal național armonizat la acquis-ul UE şi consolidării capacităților sale instituționale.


Totodată, pentru sesiunea din anul acesta a  Grupului de lucru interguvernamental, Consiliul Concurenței din Republica Moldova a pregătit și o contribuție care vizează problemele ce apar în legătură cu acordarea asistenței tehnice pentru autoritățile de concurență în țările în curs de dezvoltare.


Calendarul vizitei de lucru al Președintelui Consiliului Concurenței la Geneva, a cuprins și câteva întrevederi bilaterale cu colegii din alte țări și instituții internaționale, participanți la Conferință, în cadrul cărora au fost abordate subiecte dedicate dezvoltării continue a relațiilor de cooperare, schimbului de experiență, sporirii calității și eficienței Consiliului Concurenței, în special prin prisma realizării angajamentelor asumate în contextul parcursului european al Republicii Moldova. 


 

 

Copyright © 2024 Consiliului Concurenţei