print
Abuzul din partea „Apă - Canal Chişinău” S.A. – confirmat definitiv de către instanțele naționale
23.05.2022
1363 Accesări

Consiliul Concurenței a câștigat definitiv cauza privind abuzul de poziție dominantă din partea ,,Apă - Canal Chișinău" SA. În septembrie 2019, Consiliul a constatat că ,,Apă-Canal Chișinău" SA ilegal a aplicat arbitrar și diferențiat coeficienții la stabilirea tarifelor/plăților suplimentare pentru depășirea concentrațiilor maxim admisibile în apele uzate evacuate, inclusiv prin neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din mun. Chișinău și or. Ialoveni.

Consiliul Concurenței a stabilit, prin Decizia din 13.09.2019, că aceste acțiuni constituie încălcarea prevederilor art. 11 alin. (1) și (2) lit. c) din Legea concurenței nr. 183/2012 și reprezintă un abuz de poziție dominantă. Decizia a fost contestată în instanță. La 18.05.2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliului Concurenței.

Pentru încălcarea constatată a fost aplicată și încasată la bugetul de stat amenda în mărime de 7 190 453.43 lei. Totodată, întreprinderii „Apă-Canal Chișinău" SA i-a fost prescris înlăturarea încălcării constatate de către Consiliul Concurenței și informarea trimestrială despre acțiunile întreprinse.

Pentru mai multe detalii accesați link-urile:

Decizia Plenului Consiliului Concurenței: https://competition.md/public/files/Decizia-Apa-Canal6b4a5.pdf

Decizia Curții Supreme de Justiție: http://jurisprudenta.csj.md/search_col_civil.php?id=66673  

 

Copyright © 2022 Consiliului Concurenţei