print
Calea către DCFTA - Implimentarea Legii concurenţei
20.11.2013
663 Accesări

Calea către DCFTA - Implementarea legii concurenţei

     Marţi, 19 noiembrie 2013. Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat astăzi o şedinţă a Clubului de presă cu privire la noua lege a concurenţei adoptată în cadrul proiectului de twinning: „Sprijin pentru implementarea şi respectarea politicii în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat” în perspectiva încheierii DCFTA (Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător) între UE şi Republica Moldova.

     În calitate de proiect de "înfrăţire", acest proiect a reunit funcţionari publici şi experţi din statele membre ale UE (România, Letonia şi Austria) şi omologii lor din cadrul Consiliului Concurenţei din Republica Moldova. Ca rezultat al acestei colaborări, în 2012 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o nouă lege a concurenţei şi o nouă lege cu privire la ajutorul de stat.

     În discursul său de deschidere, domnul Wicher Slagter, şeful Secţiei politice şi economice a Delegaţiei UE în R. Moldova, a comentat: ”Noua lege a concurenţei a fost revizuită de către serviciile Comisiei Europene şi este în conformitate cu standardele UE. Aceasta va permite o mai bună funcţionare a economiei Republicii Moldova, prin promovarea concurenţei loiale, în conformitate cu cerinţele DCFTA şi va aduce beneficii directe pentru consumatorii moldoveni. Desigur, în acest sens, este esenţială etapa de implementare."

     Dna Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei din Republica Moldova, a remarcat: ”S-a făcut primul pas în implementarea legilor Concurenței și a Ajutorului de Stat, a fost adoptată și publicată legislația secundară și suntem la finele restructurării instituției. Imediat după, trecem la următoarea etapă angajarea și instruirea personalului și instrumentarea cazurilor pe ajutor de stat.”

     Uniunea Europeană examinează posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar Consiliului Concurenţei, în vederea promovării implementării şi aplicării Legii cu privire la ajutorul de stat şi a Legii concurenţei.


 

Consiliul Concurenţei

20 noiembrie 2013

Copyright © 2021 Consiliului Concurenţei