*Compartimentul este supus unui proces de revizuire și actualizare pentru a prezenta informația într-un mod cât mai accesibil.

Consiliul Concurenței asigură aplicarea şi respectarea legislației în domeniul practicilor comerciale neloiale dintre întreprinderi la furnizarea de produse agricole și alimentare.

Competențele autorității în domeniu au fost stabilite ca urmare a intrării în vigoare, la data de 26 februarie 2023, a noilor prevederi ale Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, care au conferit autorității de concurență atribuții de stabilire, examinare, asigurare a aplicării interdicțiilor și sancționare a practicilor comerciale neloiale.

Prevederile legislative interzic comportamente care contravin bunei conduite comerciale, bunei-credințe și corectitudinii, care sunt impuse unilateral de un partener comercial altui partener, chiar și atunci când acestea rezultă în urma înțelegerii între părți, cum ar fi:  

  1. stabilirea de clauze contractuale prin care părțile își stabilesc interdicții, directe sau indirecte, de a cumpăra sau de a vinde produse/servicii de la sau către un terț;
  2. solicitarea și oferirea de reduceri comerciale pentru produsele social importante de primă necesitate conform listei aprobate de către Guvern;
  3. solicitarea și oferirea de reduceri comerciale în afara negocierii unui contract sau a unei oferte anunțate în formă scrisă, inclusiv în formă electronică;
  4. condiționarea impusă furnizorului să nu vândă produsul altor comercianți la un preț mai mic decât cel la care i-l vinde lui;
  5. solicitarea din partea cumpărătorului a plăților care nu sunt legate de vânzarea produselor sau pentru compensarea costurilor suplimentare de achiziții a acestora.
  6. anularea comenzii furnizorului de produse agricole și alimentare perisabile într-un termen mai scurt de 30 zile.

în această ordine de idei, Consiliul Concurenței inițiază, la plângere, procedura de constatare a practicilor comerciale neloiale, interzise prin lege, și în cazul stabilirii încălcării prevederilor Legii 231 /2010 va întocmi procesul – verbal cu privire la contravenție asupra persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional.

Plângerea poate fi înaintată de către furnizori, uniuni/asociații de persoane juridice care au acționat în calitate de furnizor sau de către unul dintre membrii ale acestora  în cazul în care practica comercială neloială vizează produsul furnizat de către acest membru.

Totodată, menționăm că Litigiile privind practicile comerciale neloiale pot fi soluționate, înainte de fi adresate Consiliului Concurentei, pe cale amiabilă, conform Legii nr. 137/2015 cu privire la mediere sau în arbitraj.