în perioada 12-14 noiembrie 2024, o delegație a Consiliului Concurenței din Republica Moldova, condusă de vicepreședintele Diana Lapteacru, a participat la un seminar privind ajutorul de stat, organizat în cadrul unei serii de evenimente regionale. Activitatea s-a desfășurat în Brașov, România și a reunit experți din domeniul concurenței și ajutorului de stat din mai multe țări.

în cadrul evenimentului, angajații Consiliului Concurenței din Republica Moldova au avut oportunitatea de a prelua cele mai bune practici în domeniul ajutorului de stat de la experții din România, Slovacia și Polonia. Totodată, aceștia au prezentat experiența țării noastre în alinierea schemelor de ajutor de stat existente la reglementările legale europene, în cadrul panelului dedicat negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Participarea la acest eveniment reprezintă o oportunitate valoroasă pentru consolidarea eforturilor noastre în calea integrării europene. Seminarul dedicat provocărilor din domeniul ajutorului de stat ne-a permis să învățăm din experiența României, Poloniei și Slovaciei, țări care au parcurs cu succes drumul de aderare la Uniunea Europeană. Schimbul de bune practici este important pentru o mai bună înțelegere a complexității proceselor și ajustării reglementărilor și mecanismelor noastre la standardele europene. în acest context, le suntem recunoscători organizatorilor și partenerilor noștri din România pentru sprijinul și expertiza oferite”, a declarat vicepreședinta Consiliului Concurenței, Diana Lapteacru.

Evenimentul de la Brașov face parte dintr-o serie de activități organizate sub președinția Consiliului Concurenței din România, în cadrul Memorandumului de cooperare regională în domeniul politicii de concurență. După Masa Rotundă a Președinților autorităților de concurență de la București și Seminarul despre concurență de la Suceava, seminarul de la Brașov reprezintă al treilea eveniment din 2024 care își propune să contribuie la consolidarea capacităților autorităților de concurență din Ucraina și Republica Moldova, sprijinindu-le în procesul de integrare europeană.

începând cu 2025, președinția în cadrul Memorandumului va fi preluată de autoritatea de concurență din Slovacia.