La data de 8 iunie 2023, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, a prezentat Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2022 în cadrul ședinței plenare a Parlamentului Republicii Moldova.

în plenul forului legislativ au fost raportate cele mai importante realizări și direcții prioritare pentru anul 2022, dar și principalele provocări cu care se confruntă autoritatea de concurență.

Activitatea Consiliului Concurenței vizează menținerea și dezvoltarea unui mediu concurențial loial – factor generator de creștere a eficienței economice, cu beneficii directe asupra consumatorilor. în acest scop, Consiliul Concurenței realizează investigarea, constatarea și sancționarea încălcărilor legislației concurențiale și a ajutorului de stat.

Astfel, au fost desfășurate 32 de examinări preliminare a plângerilor privind presupusele semne ale încălcării Legii concurenței, în același timp, pe parcursul anului s-au aflat în desfășurare 77 de investigații, inclusiv 72 de investigații privind semnele încălcării Legii concurenței, 3 investigații privind semnele încălcării Legii cu privire la ajutorul de stat și 2 investigații privind operațiunile de concentrare economică notificate ce prezintă îndoieli grave privind compatibilitatea cu mediul concurențial.

în această ordine de idei, putem menționa cazul referitor la încălcarea art. 12 din Legea concurenței de către îS „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare” (piața producerii și comercializării produselor lactate pe teritoriul Republicii Moldova), prin care a fost constatată acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC”, SA „Incomlac”, SA „Lactis” și SA „Fabrica de unt din Florești”, prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine, fapt ce a avut ca efect crearea de condiții discriminatorii de activitate atât pentru ceilalți producători de produse de brânză și produse de smântână, cu conținut de grăsimi străine, cât și pentru întreprinderile care produc produse lactate care conțin doar grăsimi lactice.

Cazul referitor la încălcarea prevederilor art. 5 din Legea concurenței de către întreprinderile SRL „Cimtercon”, SRL „Cimtermic” și SRL „Alarcon-Group” în cadrul procedurilor de achiziții publice organizate și desfășurate în perioada anilor 2018-2019, în cadrul căruia au fost definite 37 de piețe relevante diferite (din cadrul domeniului construcțiilor și reparațiilor) și s-a constatat că întreprinderile își coordonau comportamentul participând cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziții publice, fiind aplicate amenzi întreprinderilor cumulativ de cca. 997, 7 mii lei.

Cazul privind nenotificarea operațiunii de concentrare economică cu referire la preluarea controlului indirect asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL de către întreprinderea „Avia Invest” SRL, în cadrul căruia a fost constatat faptul că între întreprinderile vizate a avut loc o operațiune de concentrare economică care nu a fost notificată Consiliului Concurenței. Ca efect al operațiunii Consiliul Concurenței a reținut că preluarea controlului indirect de către întreprinderea ,,Avia Invest” SRL asupra întreprinderii ,,Aeroport Handling” SRL, a oferit posibilitate părții care a preluat controlul de a crea presiuni asupra unicului concurent al întreprinderii „Aeroport Handling” SRL pe piața serviciilor de handling la sol, cauzând astfel distorsionarea mediului concurențial și a reducând semnificativ cota de piață a acestuia.

Totodată, urmare a monitorizării  Deciziei nr. APD-37/15-44 din 17.09.2020 prin care au fost constatate două practici abuzive implementate de „Avia Invest” SRL în raport cu întreprinderea „MGH Ground Handling” SRL (una din întreprinderile care prestează servicii de handling la sol în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău), Consiliul Concurenței a constatat că „Avia Invest” SRL, în perioada 01.01.2021-31.12.2021, nu a executat obligația prescrisă în ceea ce privește încetarea comiterii încălcării cu privire la aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol și pentru neexecutarea acestei obligații a aplicat penalității cu titlu cominatoriu întreprinderii „Avia Invest” SRL în mărime de 31,21 mln. lei.

Un rezultat semnificativ a fost înregistrat la capitolul activitatea în instanța de judecată. în urma examinării de către instanțele de judecată a cauzelor Consiliului Concurenței, ponderea hotărârilor irevocabile pronunțate de instanțele de judecată în favoarea Consiliului Concurenței a fost de 100 %, fiind menținută aplicarea amenzilor în cuantum de 19 027, 7 mii lei. Este de menționat faptul că, rata de menținere a a actelor administrative ale Plenului Consiliului Concurenței de către instanța de judecată a constituit 100 % al doilea an consecutiv, respectiv 2021-2022.

Totodată, în această perioadă, eforturile Consiliului Concurenței au fost îndreptate în primul rând spre monitorizarea piețelor în vederea identificării unor eventuale disfuncționalități ale mediului concurențial, care ar genera efecte asupra nivelului prețurilor, anume prin intermediul monitorizărilor curente și a investigațiilor utile de cunoaștere a piețelor produselor social-importante, procesării produselor agroalimentare, comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, importului, procesării și comercializării cărnii și a produselor din carne, comercializării materialelor de construcție ș.a.

Consiliul Concurenței pentru prima dată a realizat o analiză complexă a pieței de publicitate în Republica Moldova. Primele concluzii și rezultate ale analizei au fost reflectate în Raportul anual de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2022.

Totuși, în anul de referință, autoritatea s-a confruntat cu numeroase provocări legate de capacitățile sale instituționale, care necesită să fie consolidate în perioada imediat următoare, în special:

 – insuficiență de personal calificat, manifestată prin gradul scăzut de ocupare a funcțiilor publice vacante, care se datorează, inclusiv nivelului de salarizare neconcordant complexității atribuțiilor și competențelor solicitate de activitatea ce urmează a fi desfășurată. Mai mult ca atât, pe parcursul anului 2022, au fost încetate 20 de rapoarte de serviciu/relații de muncă, printre care și angajați din categoria de personal „calificat” și „înalt calificat”, care reprezintă nucleul ce asigură păstrarea memoriei instituționale, transmiterea experienței și cunoștințelor către ceilalți angajați;

 – deficit de dotări tehnice, cea mai mare parte din tehnica de calcul fiind învechită;

 – condiții de muncă nesatisfăcătoare pentru desfășurarea activității în sediul nou al instituției și alte riscuri externe.

Având în vedere evoluțiile și rezultatele înregistrate în anul 2022, Consiliul Concurenței își propune, pentru anul 2023, realizarea următoarelor direcții prioritare de activitate:

– Eficientizarea activității în domeniile de competență

– Perfecționarea activității de identificare și de investigare a cazurilor de încălcare a legislației concurențiale

– Asigurarea angajaților cu condiții de muncă normale

– Examinarea și constatarea practicilor comerciale neloiale, în contextul intrării în vigoare a Legii nr. 250/2022 cu privire la modificarea Legii comerțului interior nr. 231/2010.

– Asigurarea respectării legislației cu privire la publicitate, în limita atribuțiilor prevăzute de Legea concurenței.

– Consolidarea cooperării și a dialogului cu alte instituții și organizații

– Implementarea angajamentelor privind parcursul european al Republicii Moldova pe domeniile de competență ale Consiliului Concurenței și perfecționarea cadrului legal în domeniul concurenței și ajutorului de stat.

 

Pentru mai multe informații privind realizările și acțiunile Consiliului Concurenței în anul 2022 accesați link-ul: Raportul de activitate a Consiliului Concurenței pentru anul 2022 

Sursa foto: Parlamentul Republicii Moldova