Marți, 18 martie 2014, orele 11.00, în incinta Consiliului Concurenței, a avut loc masa rotundă cu genericul: Piața grîului și semințelor de floarea-soarelui: probleme și soluții , care a fost organizată de Consiliul Concurenței.
La eveniment au participat dl Viorel GUȚU Viceministrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Vladimir CEBOTARI Viceministrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, reprezentanții administrației publice locale, producătorilor agricoli, exportatorilor, transportatorilor, asociațiilor profesioniste și societății civile, precum și membrii Plenului Consiliului Concurenței.
Pe lîngă constatarea și înlăturarea practicilor anticoncurențiale și a acțiunilor de concurență neloială, Consiliul Concurenței are și atribuția de prevenire a acestora. în vederea exercitării acestei atribuții, Consiliul Concurenței a inițiat studiile utile de cunoaștere a piețelor achiziția, prestarea serviciilor de depozitare și transport a grîului și semințelor de floarea-soarelui .
Din același considerent, pentru lansarea discuțiilor a fost stabilită luna martie, începutul unui nou an agrar, scopul întrevederii rezidând în prevenirea apariției în sezonul de recoltare (august – septembrie) a anului 2014 a problemelor întîmpinate de participanții la aceste piețe în sezonul trecut (probleme la depozitare, în special insuficiența spațiului, probleme la transportare și export, în partea ce ține de transparența redusă la atribuirea mijloacelor de transport și insuficiența acestora).
Å¢inem să remarcăm situația stabilă pe piețele menționate și existența unei relații agricultor achizitor cumpănite, observate în urma discuțiilor colegiale, constructive și substanțiale, purtate în cadrul întrunirii.
Îmbucurătoare a fost constatarea acțiunilor realizate întru excluderea apariției unor probleme pe piețele menționate, inclusiv probleme de ordin concurențial, precum:
– majorarea parcului disponibil de vagoane, printr-o acțiune conjugată a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Î.S. Calea Ferată din Moldova pentru a readuce vagoanele în țară și prin investiții private și prin măsuri întreprinse în scopul stabilirii unui mecanism transparent de distribuire a vagoanelor;
– includerea în programul de subvenționare pentru anul 2014 a subvenționării construcțiilor de silozuri și uscătorii, în vederea creșterii capacității de depozitare;
– manifestarea interesului de către grupul de întreprinderi cu poziție dominantă în vederea perfectării clauzelor contractuale și asigurarea accesului la activele sale.
De asemenea, în cadrul întrunirii au fost puse în discuție întrebări care prezintă semne ale încălcării Legii Concurenței.
Pe final, Consiliul Concurenței aduce mulțumiri tuturor participanților, care au dat curs invitației și nu au ezitat să enunțe problemele cu care se confruntă, în speranța unei colaborări fructuoase și continuării acestor discuții utile într-un format mai mic.