Conform prevederilor Legii Concurenței Nr. 183 din  11.07.2012, Consiliul Concurenței asigură respectarea legislației concurențiale, prin acțiuni de preîntâmpinare a practicilor anticoncurențiale,  înlăturarea încălcărilor concurențiale, promovarea și creșterea culturii concurențiale.

     Totodată, potrivit aceleiași Legi, Consiliul Concurenței sesizează organele competente privind incompatibilitatea actelor legislative și normative cu legislația din domeniul concurenței, ajutorului de stat și publicității, în limitele competenței sale.

     în această ordine de idei, în vederea executării prevederilor legislației și având ca temei sesizările din partea consumatorilor referitor la ordinea  deconectării de la rețeaua electrică a consumatorilor, reglementată de documentele normative în vigoare, Agenția Națională pentru Protecția Concureței (Consiliul Concurenței succesor de drepturi) a realizat în 2008 o investigație a mediului concurențial pe piața de distribuție a energiei electrice.

     Astfel, în virtutea atribuțiilor sale legale, au fost emise, Hotărârea Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței  nr. CNP 75-08/13 din 22.02.2011, și Prescripția CNP 75-08/13-14 din 22.02.2011, prin care au fost calificate ca abuz de poziție dominantă acțiunile întreprinderii  ÎCS RED Union Fenosa S.A. referitor la includerea în factura de plată a energiei electrice a avizului de deconectare și a obligat reclamantul să înceteze aceste acțiuni, precum și a sesizat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în vederea asigurării respectării prevederilor legislației în vigoare.

     Această decizie, privind calificarea susmenționată, a fost anulată prin Hotărîrea Curții de Apel din 14 noiembrie 2011.

     Å¢inem să menționăm, că în cadrul examinării cauzei la Curtea de Apel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a susținut acțiunea înaintată de ÎCS RED Union Fenosa SA  și a solicitat anularea Hotărîrii ANPC și a Prescripției CNP.

     Hotărîrea Curții de Apel a fost menținută la rândul său prin Decizia Curții Supreme de Justiție din 15 februarie 2012  . 

     Fără a comenta dorim doar să remarcăm, că atribuțiile Consiliului Concurenței nu se suprapun cu atribuțiile instanței de judecată sau a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, or, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu este competentă să se pronunțe asupra oportunității actelor administrative emise de  Consiliul Concurenței.

     în context, considerăm oportun să menționăm că, în examinarea în instanțe a cazului dat, s-a ținut cont în exclusivitate de interesele furnizorului, ignorându-se necesitățile și drepturile consumatorilor.

     Exemplul cetățeanului Dumitru Marian elucidat în articolul Monopoluri PERICULOASE // Union Fenosa ca SURSĂ DE OXIGEN? ( www.politik.md din 17 martie curent) , demonstrează actualitatea și importanța problemei evocate.

     în acest sens, Consiliul Concurenței își menține în continuare poziția indicată în Hotărârea Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței  nr. CNP 75-08/13 din 22.02.2011, prin care au fost calificate acțiunule de indicare în factura de plată pentru energia electrică consumată a informației referitor la posibila deconectare de la rețeaua electrică, fără avertizarea suplimentară și în termen de 10 zile calendaristice ca abuz de poziție dominantă, fapt ce lezează interesele legitime ale consumatorului.