Plenul Consiliului Concurenței a constat încălcarea legislației concurențiale de către „Oztor” S.R.L. și „Ozun-Cons” S.R.L. manifestată prin refuzul de a se supune inspecției desfășurate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și a aplicat întreprinderilor amendă în mărime de 39 183,21 lei întreprinderii „Oztor” S.R.L. și respectiv 25 251,66 lei întreprinderii „Ozun-Cons” S.R.L. (pentru detalii accesați: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. DA – 16 din 22.05.2017 și Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. DA – 17 din 22.05.2017).
în acest context, reiterăm că conform prevederilor art. 56 al Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, Consiliul Concurenței are dreptul de a desfășura inspecții la întreprinderi, în scopul efectuării investigațiilor dispuse. La rândul său, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (11) al Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, întreprinderea are obligația să se supună inspecției efectuate de către Consiliul Concurenței.
Vă atenționăm asupra faptului că angajații Consiliului Concurenței abilitați să desfășoare o inspecție au dreptul să intre în încăperi, pe terenuri sau în mijloace de transport aflate în proprietatea sau în folosința întreprinderii, asociației de întreprinderi sau autorităților administrației publice, să examineze registre și orice documente aflate în raport cu obiectul și scopul investigației, indiferent de suportul fizic sau electronic pe care sunt păstrate, să ridice sau să obțină copii sau extrase, sub orice formă, din registre și documente, să ridice registrele și documentele, să sigileze încăperile destinate activității întreprinderii sau asociației de întreprinderi, să solicite oricărui reprezentant sau angajat al întreprinderii, al asociației de întreprinderi sau al autorității administrației publice explicații asupra faptelor sau documentelor aflate în raport cu obiectul și scopul investigației și să înregistreze răspunsurile acestora, să ceară ca informația aflată în raport cu obiectul și scopul investigației, păstrată pe calculator și accesibilă din încăpere, să fie prezentată într-o formă care ar permite ridicarea, precum și să fie vizibilă și lizibilă.
în cazul în care angajații Consiliului Concurenței cer explicații reprezentanților sau angajaților unei întreprinderi sau ai unei asociații de întreprinderi, explicațiile vizate pot fi înregistrate sub orice formă. Totodată, întreprinderea, asociația de întreprinderi, autoritatea administrației publice au obligația să se supună inspecției Consiliului Concurenței, în caz contrar vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu prevederile legale.
Activitatea întreprinderilor supuse inspecției nu este perturbată în cazul în care cei vizați sunt cooperanți. împiedicarea sau refuzul de a vă supune inspecției sunt sancționate. Iar în situația în care investigația arată că nu sunteți vinovați, oare vedeți rațional să achitați o amendă pentru nerespectarea procedurii?!
Consiliul Concurenței
12 iunie 2017