La 25 și 26 martie 2025, la Chișinău, s-au desfășurat două sesiuni de instruire dedicate furnizorilor de ajutor de stat, organizate în cadrul proiectului de Twinning „Consolidarea capacitaților instituționale ale Consiliului Concurenței pentru aplicarea politicii în domeniul concurenței și ajutorului de stat în conformitate cu cele mai bune practici ale UE”.

Participanții, ghidați de experți din România și Polonia, și-au consolidat cunoștințele despre elementele definitorii ale ajutorului de stat. Instruirea a abordat conceptul de ajutor de stat, incluzând identificarea acestuia și analiza elementelor sale constitutive. Reprezentanții autorităților publice au avut ocazia să discute aspecte esențiale privind acordarea și monitorizarea ajutorului de stat din perspectiva legislației și practicii europene. Printre subiectele analizate s-au numărat: cine este beneficiarul ajutorului de stat, ce efect poate avea ajutorul de stat asupra concurenței, în ce condiții sunt utilizate resursele de stat și când o măsură de sprijin oferă un avantaj unei întreprinderi.

Ajutorul de stat, prin natura sa, poate distorsiona concurența pe piață. Prin urmare, este esențial ca autoritățile publice să aplice corect legislația națională și europeană pentru a se asigura că sunt acordate doar ajutoare compatibile. O înțelegere aprofundată a acestui mecanism este crucială pentru alinierea legislației Republicii Moldova la standardele europene.

Pe parcursul celor 27 de luni de implementare a proiectului vor fi organizate mai multe întâlniri pentru a spori nivelul de cunoaștere și aplicare a reglementărilor europene în acest domeniu de către furnizorii de ajutor de stat.

Proiectul de Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, are ca obiectiv consolidarea capacitații Consiliului Concurenței de a aplica politicile în domeniul concurenței și ajutorului de stat, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova privind aderarea la UE, contribuind la dezvoltarea pieței interne, asigurarea concurenței loiale, promovarea integrității pieței și protejarea bunăstării consumatorilor.