În zilele de 10 și 11 aprilie 2025, în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței de a aplica politica în domeniul concurenței și al ajutoarelor de stat în conformitate cu cele mai bune practici din UE”, au avut loc două sesiuni de instruire dedicate regulilor privind ajutorul de stat în domeniul fiscal.
Alături de specialiștii Consiliului Concurenței, au participat și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal. Cei prezenți au avut oportunitatea de a-și aprofunda cunoștințele despre condițiile în care anumite măsuri fiscale pot constitui ajutor de stat.
Experții – Medeina Augustinavičienė, din partea Consiliului Concurenței din Lituania și Marius Popa, din cadrul Consiliului Concurenței din România – au explicat modul în care anumite facilități fiscale, precum scutirile, reducerile de taxe sau amnistiile fiscale, pot reprezenta ajutor de stat ilegal, generând distorsiuni ale concurenței pe piață.
Un punct central al discuțiilor l-a constituit criteriul selectivității și analiza acestuia în trei pași – metodologie aplicată la nivel european pentru a determina dacă o măsură fiscală se abate de la sistemul fiscal general și, prin urmare, favorizează nejustificat anumite întreprinderi sau sectoare.
De asemenea, au fost analizate condițiile în care deciziile fiscale individuale (tax rulings), înțelegerile fiscale (settlements), precum și regulile privind amortizarea și devalorizarea activelor pot constitui ajutor de stat ilegal și incompatibil. În astfel de situații, autoritățile competente vor iniția procedura de recuperare a sprijinului acordat.
Pentru o mai bună înțelegere a elementelor esențiale care definesc o măsură de ajutor de stat – în special în context fiscal – au fost prezentate cazuri concrete din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și decizii relevante ale Comisiei Europene.
Aceste sesiuni de instruire oferă autorităților din Republica Moldova o perspectivă clară asupra normelor europene în materie de ajutor de stat și a modului corect de aplicare a acestora, contribuind astfel la consolidarea capacităților instituționale în contextul parcursului de integrare europeană.
Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, cu o durată de 27 de luni, are drept scop fortificarea capacității Consiliului Concurenței de a aplica eficient politicile în domeniul concurenței și al ajutorului de stat, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova privind aderarea la UE. Acesta contribuie la dezvoltarea pieței interne, asigurarea unei concurențe loiale, promovarea integrității economice și protejarea bunăstării consumatorilor.