La data de 5 octombrie 2023, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a fost gazda unui eveniment, care a întrunit la o masă de discuții reprezentanți ai Comisiei Europene, asociațiilor de business din Moldova și autoritatea națională de concurență.
Scopul întâlnirii a constituit schimbul de opinii privind politicile de concurență în UE și în Republica Moldova, modificarea cadrului legal din domeniu în Republica Moldova, principalele provocări cu care se confruntă business-ul din Moldova în relațiile sale cu Consiliul Concurenței etc. Aceste probleme au fost discutate în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și urmare a obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la Uniunea Europeană.
Acest eveniment, organizat în premieră la Chișinău, a oferit participanților posibilitatea inițierii unui dialog deschis și continuu cu implicarea reprezentanților autorităților de concurență atât la nivel național, cât și la nivel de UE.
în cadrul ședinței, părțile și-au exprimat așteptările vizavi de activitatea Consiliului Concurenței și au venit cu propuneri constructive privind armonizarea legislației în domeniu. Totodată, au fost prezentate și principalele îngrijorări în acest sens.
Republica Moldova are nevoie de politici solide în domeniul concurenței și de o autoritate de concurență puternică, independentă, asigurată cu resurse administrative și competențe necesare implementării eficiente a legislației în domeniu – acesta a fost mesajul prezentat de către reprezentanți ai asociațiilor de business în cadrul ședinței.
Un subiect aparte în cadrul discuțiilor a vizat inițiativele de sensibilizare și de susținere a politicii de concurență în Moldova, în special în rândurile reprezentanților instituțiilor de stat – a instanțelor, legislativului, altor autorități publice. A fost evidențiată necesitatea unei campanii de sensibilizare în toată țara și elaborării unor materiale informative și de ghidare, care vor spori transparența și perceperea normelor legale în domeniu.
Pe final participanții la ședință au agreat asupra necesității unei conlucrări și comunicări continue pe viitor în procesul de armonizare a legislației în domeniu și de realizare a tuturor angajamentelor asumate de Republica Moldova la capitolul concurență și ajutor de stat, unde se necesită a fi depus încă mult efort, pentru asigurarea unei economii prospere și piețe competitive.