Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Presa despre noi  |  Consiliul Concurenței: Creditul acordat de BERD pentru Termoelectrica reprezintă ajutor de stat și nu denaturează mediul concurențial

Consiliul Concurenței: Creditul acordat de BERD pentru Termoelectrica reprezintă ajutor de stat și nu denaturează mediul concurențial

           
13.01.2016   566 Accesări   AGORA.MD   

Potrivit deciziei Consiliul Concurenței, împrumutul acordat de BERD pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică la întreprinderea Termoelectrica, reprezintă un ajutor de stat și nu denaturează mediul concurențial.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor, pe parcursul anilor 2013-2014 Termoelectrica, a înregistrat pierderi care se datorează neajustării tarifului pentru serviciul de energie termică pe parcursul a 4 ani, fapt care pune în dificultate desfăşurarea activităţii întreprinderii.

Pentru a schimba situația respectivă, Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat pe 15 aprilie 2015 un acord de finanțare în vederea realizării proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică la întreprinderea S.A. Termoelectrica.

Împrumut cu dobândă preferențială are o valoare totală de 39 100000 dolari. Potrivit proiectului contractului de recreditare care urmează a fi încheiat între Ministerul Finanțelor și S.A. Termoelectrica, întreprinderea va rambursa împrumutul pe parcursul anilor 2020-2049. Investiția implică proiectarea şi construcția staţiilor de pompare, înlocuirea pompelor și reconstrucția reţelelor termice subterane,urmând a fi instalate 454 de puncte termice individuale.

Consiliul Concurenței consideră că măsura de sprijin notificată de către Ministerul Finanțelor întrunește cumulativ cele patru condiții specificate în art. 3 din Legea nr. 139 din 15.06.2012, pentru stabilirea existenței ajutorului de stat.

Totodată ajutorul de stat nu denaturează în mod nejustificat concurența. Pe de altă parte ceastă măsura de sprijin este necesară în vederea asigurării furnizării agentului termic la o temperatură și volum adecvat, producerea și distribuția energiei termice eficientă către consumatorii finali cu scopul de a limita costurile și de a minimiza impactul tarifelor asupra păturilor social vulnerabile, obținerea de auto-suficiență financiară.

Arrow Prev

             

        

Arrow Next