Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Presa despre noi  |  Consiliul Concurenței: BEM, BS și UNIBANK au utilizat ajutorul de stat ABUZIV

Consiliul Concurenței: BEM, BS și UNIBANK au utilizat ajutorul de stat ABUZIV

           
12.01.2016   333 Accesări   BANI.MD  

„Folosirea ajutorului de stat de către băncile comerciale beneficiare” (n.r. Banca de Economii, Banca Socială și UNIBANK) după expirarea a 6 luni de la acordarea acestuia se consideră abuzivă. Aceasta este constatarea Consiliului Concurenței din urma investigației inițiată în luna iunie 2015. 

Astfel, potrivit unui mesaj al Consiliului Concurenței, băncile comerciale respective urmează să ramburseze ajutorul de stat în cauză.

„Totodată, nenotificarea ajutorului de stat de către Ministerul Finanțelor sub formă de garanții de stat în condiții preferențiale pentru B.C. "Banca de Economii" S.A., B.C."Banca Socială" S.A., B.C."UNIBANK" S.A. este o încălcare a Legii nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat.

Astfel, Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei urmează să întreprindă toate măsurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat”, susțin reprezentanții Consiliului Concurenței.

Bani.md amintește că în luna iunie 2015 Plenul Consiliului Concurenței a inițiat investigația referitor la semnele încălcării legislației în domeniul ajutorului de stat de către Banca Națională a Moldovei, prin neprezentarea unui plan de restructurare sau de lichidare a S.A."Banca de Economii", B.C."Banca Socială"S.A., B.C."UNIBANK"S.A. în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului de stat.

BNM VA FI VERIFICAT DE CONSILIUL CONCURENȚEI DUPĂ CE A ACORDAT AJUTOR DE STAT DE MILIARDE BEM, BS ȘI UNIBANK (DOC)

Miliardele oferite drept credit băncilor la care Banca Națională a Moldovei au devenit ajutor de stat după ce Consiliul Concurenței a publicat o decizie în acest sens. Astfel, după mai bine de șapte luni de la adoptare, prin care împrumutul de 9,5 miliarde de lei acordat în 2014 celor trei bănci cu probleme au fost calificate ca ajutor din partea statului.

Arrow Prev

             

        

Arrow Next