Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței a aplicat întreprinderii SRL „Horus” o amendă de circa 580 mii lei pentru obstrucționarea inspecției

Consiliul Concurenței a aplicat întreprinderii SRL „Horus” o amendă de circa 580 mii lei pentru obstrucționarea inspecției

           
13.06.2024   761 Accesări    

Plenul Consiliului Concurenței a adoptat, la data de 7 iunie 2024, o decizie prin care a constatat încălcarea normelor de procedură de către SRL „Horus" în cadrul desfășurării unei inspecții inopinate. Inspecția a avut loc la începutul anului 2023, în contextul unei investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței.


În timpul inspecției desfășurate la sediul SRL „Horus", echipa Consiliului Concurenței a întâmpinat multiple obstacole și tergiversări din partea reprezentanților întreprinderii. Acțiunile angajaților întreprinderii au inclus refuzuri de a permite accesul prompt la anumite spații de lucru, întârzieri în accesarea e-mailurilor și furnizarea de răspunsuri evazive sau eronate la întrebări.


Astfel, în conformitate cu legislația în vigoare, având în vedere circumstanțele cauzei, Consiliul Concurenței a impus întreprinderii o amendă de 576 769 lei.


Inspecțiile inopinate reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de investigare pentru identificarea și colectarea probelor privind încălcările legislației concurențiale. Angajații Consiliului Concurenței au dreptul de a accesa imediat orice spații ale întreprinderii, de a examina și de a face copii ale documentelor relevante, indiferent de suportul pe care sunt stocate. Pentru a preveni distrugerea fișierelor electronice, angajații autorității pot lua măsuri care să le asigure accesul complet și prompt la aceste fișiere pe durata inspecției.


Orice întârziere sau împiedicare a accesului la informații și lipsa de cooperare cu angajații Consiliului Concurenței pot duce la distrugerea sau alterarea dovezilor esențiale, afectând astfel capacitatea Consiliului de a investiga eficient încălcările legislației. Din acest motiv, sancțiunile pentru obstrucționarea inspecțiilor sunt foarte stricte, fiind calculate în funcție de cifra de afaceri anuală și pot ajunge până la 0,5% din aceasta (1% din 2026).


Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a menționat că astfel de reguli stricte sunt aplicate de toate autoritățile de concurență din Europa: „Există o practică și jurisprudență constantă la nivelul Uniunii Europene care obligă întreprinderile la care se desfășoară inspecția inopinată să se supună acesteia și să coopereze eficient cu reprezentanții autorității de concurență. Companiile sunt obligate să coopereze activ cu reprezentanții Consiliului în timpul unei inspecții, să le asigure acces fără întârziere la toate spațiile în care își desfășoară activitatea, să furnizeze informații corecte și să ofere acces la toate documentele relevante. Orice întârziere în efectuarea acestor acțiuni ar putea fi interpretată ca obstrucționare și, ulterior, sancționată".


Consiliul Concurenței își reafirmă angajamentul de a asigura respectarea strictă a normelor de concurență în Republica Moldova. Companiile sunt avertizate că orice tentativă de a obstrucționa inspecțiile va fi tratată cu maximă seriozitate și sancționată corespunzător. Cooperarea transparentă și promptă cu autoritatea de concurență este esențială pentru desfășurarea eficientă a investigațiilor și eventual pentru menținerea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv, în beneficiul întregii economii și al consumatorilor.


Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată. Aceasta urmează a fi publicată pe pagina web a Consiliului Concurenței după ce va fi asigurată confidențializarea conținutului documentului.


 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next