Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței al Republicii Moldova se aliniază la standardul anti-mită ISO 37001

Consiliul Concurenței al Republicii Moldova se aliniază la standardul anti-mită ISO 37001

           
30.04.2024   618 Accesări    

Consiliul Concurenței al Republicii Moldova se alătură inițiativei de implementare a standardului internațional anti-mită ISO 37001, marcând un pas important în angajamentul său de a lupta împotriva corupției și de a promova practici transparente și etice.


În acest sens Consiliul Concurenței, Institutul de Standardizare din Moldova și Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) au semnat astăzi Memorandumul de înțelegere privind rolurile și responsabilitățile fiecărei instituții în procesul de certificare internațională anti-mită al Consiliului Concurenței.


Alexei GHERȚESCU, Președintele Consiliului Concurenței, a declarat că „implementarea Standardului internațional anti-mită în cadrul autorității de concurență este foarte importantă pentru a consolida credibilitatea Consiliului în fața societății și a mediului de afaceri. Procedurile respective care urmează a fi puse în practică reprezintă un angajament ferm în promovarea transparenței și integrității în activitatea noastră, consolidând încrederea în Consiliul Concurenței și asigurând că acțiunile noastre sunt conforme cu cele mai înalte standarde de etică și profesionalism."


În procesul de certificare, Consiliul Concurenței va fi asistat în procesul de instruire și ajustare a politicilor interne de Institutul de Standardizare din Moldova, cu suportul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA). Activitățile de implementare a standardului anti-mită vor demara în luna mai 2024, astfel încât până la finele anului curent Consiliul Concurenței să obțină certificatul care confirmă implementarea ISO 37001.


David ANDERSON, Directorul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, a ținut să precizeze că autoritățile de control și entitățile emitente de permise din Republica urmează să se alinieze standardului anti-mită conform angajamentelor Guvernului. Implementarea acestui standard va permite detectarea și combaterea riscurilor potențiale de corupție în cadrul structurilor statale responsabile. Totodată, alinierea Consiliului Concurenței la inițiativa de implementare a acestui standard va servi drept model pentru a o extinde și în cadrul altor autorități publice și guvernamentale, a precizat directorul MISRA.


Andrian BUNDUC, Director interimar al Institutului de Standardizare din Moldova, a precizat standardul ISO 37001 stabilește un sistem robust de management anti-mită. Implementarea acestor măsuri va consolida integritatea instituțională și va promova un mediu de afaceri concurențial și corect.


Standardul ISO 37001 stabilește un sistem robust de management anti-mită, care include cerințe privind politica și procedurile anti-mită, angajamentul și responsabilitatea conducerii, evaluarea periodică a riscului de mită și măsuri de control anti-mită. Implementarea acestor măsuri va consolida integritatea instituțională și va promova un mediu de afaceri concurențial și corect.


Această inițiativă marchează Consiliul Concurenței drept a doua instituție din Republica Moldova care intenționează să fie certificată conform standardul internațional anti-mită ISO 37001, după Agenția Națională Transport Auto (ANTA), care a semnat acordul în luna ianuarie 2024.


Implementarea standardului ISO 37001 va consolida transparența și responsabilitatea în activitatea Consiliului Concurenței, va reduce riscul de corupție și va promova concurența loială pe piață, consolidând încrederea agenților economici în instituțiile statului. 

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next