Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  PRIA COMPETITION MOLDOVA 2023: Concurența în Republica Moldova și perspectivele europene

PRIA COMPETITION MOLDOVA 2023: Concurența în Republica Moldova și perspectivele europene

           
12.10.2023   1709 Accesări    

La data de 06 octombrie 2023, la Chișinău, Republica Moldova, a avut loc o nouă ediție a Conferinței Internaționale „PRIA COMPETITION MOLDOVA 2023". Principalele subiecte abordate în cadrul evenimentului au fost concurența ca și mecanism vital pentru buna funcționare a economiei, precum și situația concurențială în Republica Moldova în condițiile provocărilor actuale.


Conferința organizată de PRIA Events, în colaborare cu Consiliul Concurenței al Republicii Moldova, a întrunit sub egida sa reprezentanți ai Directoratului General pentru Concurență (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene - Alexander WINTERSTEIN și Kalypso THOMOPOULOU, Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan CHIRIȚOIU, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova, evenimentul având ca și partener principal ACI Partners.


Unul dintre subiectele-cheie ale evenimentului l-a constituit prezentarea noilor prevederi ale Legii Concurenței nr. 183/2012, în vigoare din 18 septembrie 2023. În această ordine de idei, Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Alexei GHERȚESCU, a subliniat în discursul său importanța acestor modificări legislative și a procesului de armonizare a regulilor de concurență la acquis-ul UE, precum și implementarea celor mai bune practici din domeniu în activitatea autorității de concurență din Moldova.


La fel, s-a pus accent pe politica de clemență și mecanismul de recunoaștere a vinovăției, modalitățile prin care companiile ar putea să utilizeze diferite instrumente legale, plângerile depuse la Consiliul Concurenței, adresarea în instanță, precum și la aspecte legate de legislația privind ajutorul de stat și implementarea eficientă a acesteia etc.


Domnul Alexander WINTERSTEIN de la DG Comp a oferit o prezentare cuprinzătoare a eforturilor Comisiei Europene în domeniile concurenței și ajutorului de stat, evidențiind realizările cheie din 2022 și abordând principalele provocări existente pentru Comisie și autoritățile naționale de concurență din UE. Perspectivele prezentate au rezonat în mod semnificativ cu aspirațiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, menționând necesitatea unui efort sporit în ceea ce privește alinierea legislativă,demonstrând cum și în ce măsură activitățile Comisiei ar putea servi drept model relevant pentru autoritatea de concurență din Republica Moldova.


În aceeași ordine de idei, Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan CHIRIȚOIU, a contribuit  evenimentului și subiectelor abordate în cadrul acestuia, prezentând experiența și perspectiva României în aplicarea legislației concurențiale, cu prioritate pe tendințele actuale, aplicabilitatea diferitor mecanisme în perioade de criză și dialogul constructiv cu mediul de afaceri.


Alte prezentări au acoperit varii teme legate de politici în domeniul concurenței: ajutorul de stat și relevanța acestui domeniu pentru participanții pieței, sporirea eficienței în activitatea Consiliului Concurenței, precum și abordarea problemelor de concurență și activitatea de întreprinzător de către alte instituții și autorități publice.


Evenimentul a avut drept scop întrunirea reprezentanților tuturor sectoarelor economiei interesați în problemele în cauză - IT, industrie, sănătate și farmaceutică, sectorul financiar-bancar, asigurări, retail, energie, telecom, auto, mediu, juridic, agricultură, construcții etc.


Conferința Internațională PRIA COMPETITION MOLDOVA 2023 a reprezentat un pas important în consolidarea cooperării în domeniul concurenței la nivel regional și european, precum și în promovarea unei mai bune înțelegeri a regulilor și practicilor în domeniu.


Schimbul de opinii, experiența împărtășită, exemplele practice, studiile de caz și noutățile prezentate au reprezentat surse inestimabile de învățare și dezvoltare pentru toți participanții interesați de evoluțiile din domeniul concurenței.
 

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next