Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Сonferința internațională "Competition Upgrade"

Сonferința internațională "Competition Upgrade"

           
25.07.2023   699 Accesări    

În perioada de 13 - 14 iulie 2023, la Chișinău, echipa Consiliului Concurenței condusă de Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, a participat în cadrul  conferinței internaționale Competition Upgrade cu genericul „Aspecte practice privind aplicarea Legii concurenței în Republica Moldova".

Evenimentul a pus în discuție aspecte practice privind aplicarea Legii concurenței Nr. 183/2012 în Republica Moldova, precum și prevenirea, înlăturarea/diminuarea răspunderii pentru practici anticoncurențiale.

Conferința a fost organizată de Asociaţia Businessului European în Moldova (EBA), cu participarea reprezentanților Consiliului Concurenței din România și Consiliului Concurenței din Republica Moldova, în scopul împărtășirii experienței în domeniul concurenței în Republica Moldova și România..

În cadrul evenimentului, Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Alexei GHERȚESCU a prezentat participanților principalele modificări în Legea concurenței Nr. 183/2012 al Republicii Moldova  examinate de către Parlamentul Republicii Moldova. În afară de prezentarea modificărilor în legislație, domnul GHERȚESCU a reflectat mai multe aspecte privind activitatea Consiliului Concurenței, precum și procesul de armonizare a regulilor în domeniul concurenței cu acquis-ul european și implementarea celor mai bune practici din domeniu în activitatea autorității de concurență din Moldova.

În aceeași ordine de idei, Gabriela CORCIMARI, Șef Direcția Juridică a Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, a vorbit despre metodele de prevenire a încălcării Legii concurenței Nr.183/2012, importanța unei politici de conformitate eficiente și a prezentat informații privind angajamentele structurale comportamentale din prisma experienței autorității de concurență al Republicii Moldova.

Colegii de la Consiliul Concurenței din România au împărtășit practica și expertiza lor în domeniu. In acest sens, Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan CHIRIȚOIU, a vorbit despre aplicarea legii concurenței în România - tendințe, aplicabilitate în timp de criză, dialogul cu mediul de afaceri. La rândul lor, Irina POPOVICI, Director Direcția Carteluri și Sorin LUNGU, Director Direcția Bunuri de Consum, au prezentat aspecte privind vulnerabilitățile la nivelul companiilor atunci când interacționează între ele, direct sau indirect, și respectiv clemența în dreptul concurenței, aspecte procedurale precum și cazuri recente ale autorității concurențiale din Romania.

La finalul evenimentului, Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Alexei GHERȚESCU și Președintele Consiliului Concurenței din România, Bogdan CHIRIȚOIU au înmânat diplome tuturor participanților. Diplomele înmânate de către cei doi Președinți ai autorităților de concurență au devenit un simbol al angajamentului și al progresului realizat în promovarea concurenței și dezvoltării economice, reprezentând și în același timp, o sursă de inspirație pentru viitoarele proiecte și inițiative în acest domeniu.

Pe această cale, menționăm importanța indiscutabilă a conferinței internaționale în contextul alinierii la acquis-ul Uniunii Europene, precum și la modificările legislative care urmează a fi promovate pentru a spori eficiența intervențiilor din partea Consiliului Concurenței.  

Suntem convinși că subiectele de interes comun vor servi drept suport solid pentru diversificarea și dezvoltarea în continuare a businessului european național, dar și a relațiilor bilaterale de colaborare în conformitate cu standardele și valorile europene.

 

 

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next