Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  „Avia Invest” SRL amendată de Consiliul Concurenței cu cca 17.48 mln. lei pentru preluarea indirectă a controlului asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL, fără notificarea Consiliului

„Avia Invest” SRL amendată de Consiliul Concurenței cu cca 17.48 mln. lei pentru preluarea indirectă a controlului asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL, fără notificarea Consiliului

           
18.07.2022   423 Accesări    

La data de 30.06.2022, Consiliul Concurenței a emis Decizia nr. DCE 14/20-45, prin care a sancționat întreprinderea „Avia Invest" SRL pentru încălcarea art. 20 alin. (1) și (2) lit. b) și art. 22 alin (1) din Legea concurenței nr. 183/2012, cu amendă în mărime de 17 480 027,66 lei (șaptesprezece milioane patru sute optzeci mii douăzeci și șapte lei). 


În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a analizat relațiile dintre întreprinderile „Avia Invest" SRL (întreprindere care din 2013 administrează complexul patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău) și „Aeroport Handling" SRL (prestează servicii de handling la sol la Aeroportul Internațional Chișinău).


A fost constatat faptul că între întreprinderile vizate a avut loc o operațiune de concentrare economică care nu a fost notificată Consiliului Concurenței, și care a constat în preluarea controlului indirect de către „Avia Invest" SRL asupra întreprinderii „Aeroport Handling" SRL. Aceasta a avut loc în mai multe etape și a început în mai 2014.


Consiliul a constatat că controlul a fost dobândit prin relația de dependență economică a SRL„Aeroport Handling" față de SRL „Avia Invest". Astfel de dependență a fost determinată, printe altele, de:


   - contracte de locațiune a infrastructurii aeroportuare (infrastructură indispensabilă de activitatea SRL „Aeroport Handling" la prestarea serviciilor de handling la sol),
   - contracte de împrumut (fără dobândă) acordate întreprinderii „Aeroport Handling" SRL și asociatului unic al acestuia, întreprinderii „Air Handling" SRL, și
   - legături structurale - de ex., administratorul „Aeroport Handling" SRL a fost desemnat membru al Consiliului „Avia Invest" SRL.


Ca efect al operațiunii de concentrare economică nenotificată, Consiliul Concurenței a reținut că preluarea controlului indirect de către întreprinderea ,,Avia Invest" SRL asupra întreprinderii ,,Aeroport Handling" SRL a condus la integrarea verticală a întreprinderilor implicate. Drept rezultat, această integrare a oferit posibilitate părții care a preluat controlul de a crea presiuni asupra unicului concurent al întreprinderii „Aeroport Handling" SRL pe piața serviciilor de handling la sol.


În conformitate cu prevederile Legii concurenței (art. 20 alin. (1)), este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică ce cade sub incidenţa Legii concurenței, până la declararea concentrării economice ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial.


Art. 20 alin. (2) lit. b) din Legea concurenței indică că, o operaţiune de concentrare economică are loc în cazul în care modificarea de durată a controlului rezultă în urma preluării a controlului direct sau indirect asupra uneia ori mai multor întreprinderi sau părţi ale acestora. Totodată, Regulamentul privind concentrările economice, punctul 16 sbp. 3) lit. a), prevede ca formă uzuală de preluare a controlului relațiile de dependență economică care pot fi determinate de contracte importante de furnizare pe termen lung sau împrumuturi acordate de către furnizori sau consumatori, combinate cu legături structurale, care în final conferă o influenţă determinantă asupra partenerului. Astfel de relații de dependență economică între ,,Avia Invest" SRL și ,,Aeroport Handling" SRL au și fost constatate în cazul dat.


Prin urmare, întreprinderea ,,Avia Invest" SRL a fost sancționată pentru nenotificarea operațiunii de concentrare economică, care ca urmare, a afectat negativ mediul concurențial.

Arrow Prev

             

        

Arrow Next