Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței a amendat cu 31,63 milioane lei „Avia Invest” SRL pentru abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenței a amendat cu 31,63 milioane lei „Avia Invest” SRL pentru abuz de poziție dominantă

           
24.09.2020   1904 Accesări    

Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest" SRL cu 31,63 milioane lei amendă pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

 

Investigația a fost declanșată la plângerea „MGH Ground Handling" SRL, companie care prestează servicii de handling la sol în Aeroportul Internațional Chișinău. De menționat că în Aeroportul Internațional Chișinău activează doar două întreprinderi ce prestează servicii în acest domeniu: „MGH Ground Handling" SRL și „Aeroport Handling" SRL.

 

Comportamentul reclamat în plângere vizează acțiunile „Avia Invest" SRL privind înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiționale de prelungire a contractelor de locațiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile, în condițiile în care concurentul acesteia, „Aeroport Handling" SRL face parte din același grup de întreprinderi cu operatorul aeroportului „Avia Invest" SRL.

 

În cadrul investigației, s-a constatat că „Avia Invest" SRL deține poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilitățile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău. Acest statut îl deține în virtutea drepturilor ce decurg din Contractul de concesiune nr. 4/03 din 30.08.2013, fiind unicul operator ce administrează infrastructura Aeroportului Internațional Chișinău.

 

De asemenea, tot în cadrul acestei investigații, s-a constatat că „Avia Invest" SRL și „Aeroport Handling" SRL fac parte din același grup de întreprinderi potrivit dependenței structurale și economice.

 

Comportamentul „Avia Invest" SRL, constatat de Consiliul Concurenței ca fiind abuziv s-a manifestat prin impunerea inechitabilă şi nejustificată a termenului de valabilitate a contractului de locațiune întreprinderii „MGH Ground Handling" SRL.

 

Consiliul Concurenței și-a fundamentat decizia pe următoarele constatări:

- Aeroport Handling" SRL, datorită legăturii cu „Avia Invest" SRL, are acces de lungă durată (49 de ani) la infrastructura centralizată pentru prestarea serviciilor de handling la sol potrivit contractului de concesiune nr. 4/03 din 30.08.2013;

- Termenul de valabilitate a contractelor de handling la sol de 30 zile impus de „Avia Invest" SRL nu este justificat de realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău;

- Lucrările de executare pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău, aprobate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, nu au afectat și nu se referă la suprafețele închiriate de către „MGH Ground Handling" SRL;

- Perioada justificată economic necesară întreprinderilor de handling la sol pentru recuperarea investițiilor pe termen lung și pentru a nu admite distorsionarea mediului concurențial, este de la 1 an până la maxim 7 ani.

 

Tot în cadrul aceleași investigații, Consiliul Concurenței a mai constatat o practică abuzivă implementată de „Avia Invest" SRL în raport cu „MGH Ground Handling" SRL - aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol.

 

„Avia Invest" SRL a aplicat tarife inegale pentru prestarea serviciilor de locațiune: „MGH Ground Handling" SRL achitând lunar un tarif pe 1m2 mai mare cu 60% decât „Aeroport Handling" SRL.

 

La calcularea tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune „Avia Invest" SRL a aplicat coeficienți de piață K2 mai mari pentru „MGH Ground Handling" SRL comparativ cu „Aeroport Handling" SRL, în condițiile în care ambele întreprinderi de handling au în locațiune suprafețe betonate cu același cod, iar valoarea de bilanț a suprafețelor închiriate de către „Aeroport Handling" SRL este mai mare decât a celor închiriate de „MGH Ground Handling" SRL.

 

Costurile suportate de către „MGH Ground Handling" SRL pentru prestarea serviciilor de handling la sol sunt mai mari în raport cu cele suportate de către „Aeroport Handling" SRL. Astfel, „Aeroport Handling" SRL are posibilitatea să ofere condiții contractuale mai avantajoase companiilor aeriene.

 

Aceste practici abuzive au distorsionat concurența pe piața serviciilor de handling la sol. Datorită legăturii dintre „Aeroport Handling" SRL și „Avia Invest", efectele au fost resimțite doar de „MGH Ground Handling" SRL. Astfel, în consecință, cota de piață a întreprinderii „MGH Ground Handling" SRL s-a redus substanțial.

 

Pentru aceste comportamente abuzive, „Avia Invest" SRL a fost amendată cu 31 635 271.05 lei.

 

La individualizarea amenzii, Consiliul Concurenței a ținut cont de durata încălcării și de gravitate. De asemenea, s-a luat în calcul și efectul acestora asupra pieței serviciilor de handling la sol.

 

Decizia Plenului Consiliului Concurenței poate fi vizualizată, accesând link-ul: https://competition.md/public/files/Decizie-Aviainvestf2a79.pdf  

Arrow Prev

             

        

Arrow Next