Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței a sancționat cu peste 2,2 mil. lei un grup de întreprinderi pentru abuz de poziție dominantă (art. 11 din Legea concurenței) comis pe piața serviciilor TV, în or. Chișinău

Consiliul Concurenței a sancționat cu peste 2,2 mil. lei un grup de întreprinderi pentru abuz de poziție dominantă (art. 11 din Legea concurenței) comis pe piața serviciilor TV, în or. Chișinău

           
30.07.2020   1148 Accesări    

La data de 16.07.2020, Plenul Consiliului Concurenței a sancționat grupul de întreprinderi „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL cu amenzi în valoare totală de 2 222 940,97 lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale în or. Chișinău (sector Buiucani).

În urma efectuării analizei de piață s-a stabilit că grupul „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL, datorită poziției dominante deținute pe piața serviciilor de acces la Internet în or. Chișinău în perioada 2014-2018, prin prisma activității integrate pe verticală și-a exercitat puterea de piață pe a doua piață - piața serviciilor de retransmisiune a programelor audiovizuale prin tehnologiile CATV și IPTV în zona în care grupul și-a dezvoltat rețeaua CATV.

În cadrul investigației, Plenul Consiliului Concurenței a constatat că, în perioada trimestrul III, 2014 - trimestrul I, 2017, grupul de întreprinderi a adoptat o practică de prețuri de ruinare la comercializarea abonamentului de televiziune analogică CATV ce nu i-a permis să-și acopere costurile medii variabile suportate în urma prestării acestui serviciu. Pe o perioada de aproximativ 2 ani și 9 luni, „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL a suportat deliberat pierderi pentru a-și consolida poziția pe piața serviciilor de acces la Internet în or. Chișinău, însă cu efecte asupra concurenței pe piața serviciilor TV.

Întreprinderile prezente pe piață au fost lipsite de posibilitatea de a concura eficient în vederea protejării bazei de abonați existente și dobândirii unor potențiali abonați la propriile servicii în perimetrul străzilor pe care „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL prestează servicii CATV, nefiind în posibilitate să practice un tarif la fel de scăzut. Politica de prețuri practicată de către „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL a reprezentat un element de restrângere a concurenței, fapt ce a adus cel puțin la diminuarea cotei de piață a întreprinderii reclamante (CTC „Alfa" SA), cu riscul ulterior de înlăturare a acesteia de pe piață.

Totodată, Plenul Consiliului Concurenței a reținut ca circumstanță agravantă la stabilirea amenzii faptul necooperării și tergiversării neîntemeiate de către „Starnet Soluții" SRL / „TV-BOX" SRL a desfășurării investigației prin acțiunile de neprezentarea a informațiilor solicitate și/sau acțiuni de prezentare a unor informații care au indus în eroare Consiliul Concurenței pe o perioada de circa 2 ani de zile.

Decizia Plenului Consiliului Concurenţei poate fi vizualizată, accesând link-ul: Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. APD -17/17-35 din 16.07.2020

Arrow Prev

             

        

Arrow Next