Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Raportarea ajutoarelor de stat oferite în anul 2019

Raportarea ajutoarelor de stat oferite în anul 2019

           
13.04.2020   546 Accesări    


La data de 31 martie 2020, s-a finisat perioada de raportare a ajutoarelor de stat și de minimis acordate întreprinderilor în anul 2019 de către furnizori (APC, APL și alte instituții).


Numărul furnizorilor care au raportat măsurile de sprijin oferite întreprinderilor în anul 2019 a înregistrat, în continuare, o dinamică pozitivă. Astfel, în anul 2020 numărul furnizorilor care au raportat măsurile de sprijin oferite întreprinderilor s-a majorat de circa 3 ori comparativ cu anul 2015 (primul an de raportare a ajutorului de stat inclusiv, acordat după intrarea în vigoare a Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat). Această tendință pozitivă se datorează și acțiunilor de promovare a culturii concurențiale în domeniul ajutorului de stat realizate prin organizarea seminarelor, ședințelor și meselor rotunde cu furnizorii.Dinamica numărului de furnizori care au raportat măsurile de sprijinCei mai mulți furnizori care au raportat măsurile de sprijin oferite întreprinderilor au fost APL de nivelul I și II -  circa 91% din numărul total,     ( APC și alte instituții ~ 9%).


Totodată, mai mult de 50% din numărul total de APL din Republica Moldova au informat Consiliul Concurenței despre faptul dacă au oferit sau nu măsuri de sprijin întreprinderilor, și anume: APL de nivelul I - 54%, APL nivelul II - 63% și autoritățile publice din UTA Găgăuzia - 90%.


Structura furnizorilor care au informat Consiliul Concurenței referitor la situația acordării ajutoarelor de stat

 


Din numărul total de APL care au informat Consiliul Concurenței despre faptul dacă au acordat sau nu măsuri de sprijin, circa 53% au raportat ajutoarele de stat și de minimis oferite întreprinderilor. Comparativ cu anul 2019, numărul APL care au raportat măsurile de sprijin s-a majorat cu circa 10%.


În raport cu anii precedenți a crescut numărul raioanelor în care mai mult de 50% din APL au raportat măsurile de sprijin oferite întreprinderilor, și anume: r. Călărași (72%), r. Ungheni (56%), r. Cahul (55%) și r. Criuleni (50%). Totodată, în mun. Bălți 100% din APL au raportat măsurile de spijin oferite întreprinderilor.


Ponderea APL care au raportat ajutoarele de stat  pe raioane/municipii

 


APL au continuat a fi, ca și în anii precedenți, principalii furnizori de ajutoare de minimis și ajutoare de stat oferite pentru prestarea serviciilor de interes economici general (alimentarea cu apa potabilă, salubrizare etc.).


Măsurile de sprijin urmează a fi examinate de către Consiliul Concurenței, iar ulterior, va fi elaborat Raportul privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2019. Raportul va fi publicat în Monitorul Oficial și va putea fi accesat pe pagina web a Consiliului Concurenței.


Consiliul Concurenței informează că persoanele cu funcții de răspundere din cadrul autorităților publice care nu au raportat ajutoarele de stat și de minimis acordate întreprinderilor sunt pasibile de răpundere contravențională prevăzute la art. 3303 din Codul Contravențional.

Arrow Prev

             

        

Arrow Next