Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Majorarea prețului la cartofi din aprilie-mai 2019 - consecință a acțiunilor ANSA

Majorarea prețului la cartofi din aprilie-mai 2019 - consecință a acțiunilor ANSA

           
23.10.2019   2360 Accesări    

În contextul majorării semnificative a prețului la cartofi în lunile aprilie-mai 2019, Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică în vederea identificării circumstanțelor ce au generat majorările respective.

Astfel, în cadrul investigației s-a constatat că în perioada aprilie-mai 2019, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import.

Urmare a acțiunilor ANSA a fost creat un deficit de marfă pe piață, care a generat majorarea semnificativă a prețurilor de comercializare la cartofi și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane lei.

La fel, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final, creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață.

În consecință, prin Decizia Consiliul Concurenței nr. DA-17/19-72 din 22.10.2019 a fost constatată încălcarea Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012 de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor care nu sunt prevăzute de lege.

Consiliul Concurenței continuă monitorizarea piețelor cu impact social în vederea identificării și prevenirii practicilor anticoncurențiale.

Consiliul Concurenței 

23 octombrie 2019

Arrow Prev

             

        

Arrow Next