Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței nu tolerează obținerea veniturilor ilicite

Consiliul Concurenței nu tolerează obținerea veniturilor ilicite

           
25.08.2017   473 Accesări    

Curtea Supremă de Justiție a menținut Decizia Plenului Consiliului Concurenței prin care refuzul „R&P Bolgar Farm" S.R.L. de a livra medicamente a fost calificat drept încălcare a Legii concurenței.

Amintim că, Plenul Consiliului Concurenţei a sancţionat  6 agenţi economici, după ce aceştia au refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să livreze integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară (pentru detalii accesați: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. APD-18 din 21.04.2016).

„R&P Bolgar Farm" S.R.L. a contestat Decizia Consiliului Concurenței în instanța de judecată. Ca urmare a finalizării examinării cauzei, prin Decizia Curții Supreme de justiție din 16 august 2017 acțiunea întreprinderii a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

Curtea Supremă de Justiție a constatat că, la momentul semnării contractului cu  IMSP Spitalul Raional Ialoveni, întreprinderea „R&P Bolgar Farm" S.R.L. nu a luat în calcul termenii necesari pentru importul şi verificarea calităţii medicamentelor, precum şi înregistrarea preţului acestora. Mai mult ca atât, întreprinderea a deținut medicamentul respectiv în stocuri, dar nu 1-a livrat instituţiei medicale conform comenzilor.

De asemenea, Curtea Supremă de Justiție a constatat că "R&P Bolgar Farm" S.R.L. nu a prezentat careva probe ce ar demonstra că comportamentul său a fost justificat, fiind necesar din punct de vedere obiectiv sau a produs creşteri semnificative ale eficienţei, care ar fi compensat efectele anticoncurenţiale ale acțiunilor întreprinderii sau că practicile respective au fost indispensabile şi proporționale cu pretinsul scop urmărit de întreprinderea dominantă.

În acest context, menționăm că, refuzul unor companii farmaceutice contractate, de a livra medicamente disponibile în spitale, pentru că va fi afectată profitabilitatea activității acestora, fără a ține cont că se pune în pericol viața oamenilor, este abuziv și nu va fi niciodată tolerat de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței

25 august 2017

Arrow Prev

             

        

Arrow Next