Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Stabilirea relațiilor de cooperare bilaterală moldo - americane

Stabilirea relațiilor de cooperare bilaterală moldo - americane

           
13.10.2014   3017 Accesări    

     Cu ocazia vizitei oficiale a delegației Consiliului Concurenței, la Washington D.C. SUA, au fost puse temeliile unor relații de cooperare bilaterlă de lungă durată între autoritatea de concurență din Republica Moldova și autorități și instituții ce activează în domenii de interes comun din SUA.

     În acest sens, dna Viorica CĂRARE Președintele Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și dl Veaceslav GUȚUȚUI, membru al Plenului Consiliului Concurenței au realizat o întrevedere comună cu reprezentanții Comisiei Federale de Comerţ (FTC) și Departamentului de Justiţie, Diviziunea Antitrust din SUA (DoJ), în frunte cu dl  Russell W. DAMTOFT, Director, Oficiul Relații Internaționale (FTC) și dna Melanie L. KREBS- PILOTTI, Șef, Secțiunea Comerț Exterior, Antitrust Division (DoJ).

     În cadrul discuţiilor cu oficialii americani au fost abordate subiecte privind relaţiile bilaterale şi perspectivele de dinamizare a acestora în domenii de interes comun. În special, au fost discutate posibilitățile de implementare a unor proiecte de asistență tehnică, care ar contribui la preluarea experienței colegilor de peste ocean în domeniile implementării principiilor de performanță instituțională a activității autorității de concurență, planificarea strategică în domeniul concurenței, tehnici și metode noi în vederea investigării cazurilor de încălcare a legislației concurențiale, aplicarea metodelor econometrice în stabilirea impactului cartelurilor, cooperarea diferitor autorități publice în procesul de investigare a cazurilor anticoncurențiale.

     Totodată, Președintele Consiliului Concurenței, a realizat o întrevedere cu reprezentanții Grupului Banci Mondiale (GBM), doamnele Anabel GONZALEZ, Senior Director, Trade and Competitiveness Global Practice, Cecile A FRUMAN, Director Programe Regionale, Martha Martinez LICETTI, economist principal, Competition Policy Team Leader, Georgiana POP, Expert.  În cadrul acestei întrevederi interlocutorii au evaluate progresele obținute în cadrul proiectelor precedente realizate cu susținerea GMB și discutate perspectivele unor noi proiecte commune de lungă durată.

     Experții americani s-au prezentat mulțumiți de rezultatele obținute de autoritatea din Republica Moldova și interesați în continuarea colaborării în cast sens.

     Perspective și posibilități de cooperare au fost discutate și cu leaderii autorităților de concurență participanți la masa rotundă “Politici Concurențiale: Scimbarea mentalității întru transformarea pieții”, care a precedat ceremonia oficială a decernării premiilor Concursuluii Grupului Băncii Mondiale. Astfel, participanții au avut posibilitatea realizprii unui schimb de opinii și experiență în vederea eficientizării acțiunilor intreprinse întru fortificarea bunăstării consumatorului.

     Vizita oficială a delegației Consiliului Concurențeii la Washington D.C. Statele Unite ale Americii a avut loc în perioada 10- 13 octombrie 2014, cu ocazia participării la ceremonai oficială de decernare a premiilor Concursului Grupului Băncii Mondiale „Acţiuni în domeniul promovării concurenţei” pentru anul 2013, în cadrul căruia Consiliul Concurenţei al Republicii Moldova a fost premiat, obținând Menţiunea Onorabilă, la categoria "Creşterea gradului de conştientizare a părţilor implicate din sectorul privat şi capacitatea consumatorilor de a descuraja practicile anticoncurenţiale".

 

 

Consiliul Concurenței

13 octombrie 2014

Arrow Prev

             

        

Arrow Next