Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Participarea Consiliului Concurenței la stagiul de pregătire în domeniul ajutorului de stat din România

Participarea Consiliului Concurenței la stagiul de pregătire în domeniul ajutorului de stat din România

           
07.08.2014   1922 Accesări    

     În perioada 13-26 iulie 2014, în municipiul Bucureşti (România) a avut loc stagiul de pregătire în domeniul ajutorului de stat a  reprezentanţilor Consiliului Concurenţei din Republica Moldova la Consiliul Concurenței din România. La  acest stagiu au participat: Olesea GROSU şef al Direcţiei Evidenţă şi Raportare al AS şi Dumitru GÎRDEA şef-adjunct Direcţia Ajutor de Stat Sectorial.

     Scopul stagiului nominalizat, organizat cu suportul Ministerului Afacerilor Externe  din România și derulat în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – UNDP, a rezidat în îmbunătăţirea capacităţilor reprezentanţilor Consiliului Concurenţei din Republica Moldova privind aplicarea regulilor ajutorului de stat.

     În acest sens,  în cadrul evenimentului au fost abordate  etape  importante în  aplicarea  legislației în domeniul ajutorului de stat și anume: evaluarea ajutorului de stat, monitorizarea și raportarea ajutorului de stat efectuat de către Consiliul Concurenței din România până și după aderare la Uniunea Europeană, compatibilizarea schemelor de ajutor de stat, și alte acțiuni de acest fel.

     Un aspect deosebit al acestui stagiu l-a constituit implicarea experților  din Republica Moldova în activitatea curentă a autorității de concurență din România în vederea identificării  posibilelor măsuri  de ajutor  de stat, și acordării  de asistență furnizorilor.

     Totodată, pe parcursul stagiului, reprezentanţii Consiliului Concurenţei din Republica Moldova au participat la o întrevedere cu experţii pe ajutor de stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice,  în cadrul căreia gazdele au împărtășit stagiarilor experienţa autorității în acordarea ajutoarelor de stat, au prezentat schemele de ajutor de stat şi de minimis, şi experienţa lor  în monitorizarea ajutoarelor de stat acordate.  

     Dat fiind că, ajutorul de stat reprezintă un cadru nou în legislația Republicii Moldova, stagiul dat a constituit o modalitate eficientă de îmbunătăţire și fortificare a capacităţilor reprezentanților Consiliului Concurenței din Republica Moldova, dar și acumularea  cunoștințelor noi  în vederea aplicării regulilor ajutorului de stat, prin preluarea experienţei în domeniul dat a experţilor de la autoritatea de concurenţă din România ca urmare a desfăşurării unui șir de activităţi teoretice şi practice.

     Acest stagiu reprezintă o continuare a cooperării a autorităților de concurență din Republica Moldova și România, în vederea îmbunătățirii capacității de aplicare a legislației specifice concurenței și ajutorului de stat, precum şi la adaptarea legislaţiei Republicii Moldova la legislaţia Uniunii Europene.

 

Consiliul Concurenței

06 august 2014

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next