Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Participarea Consiliului Concurenței la atelierul de lucru din Republica Macedonia

Participarea Consiliului Concurenței la atelierul de lucru din Republica Macedonia

           
11.06.2014   2530 Accesări    

     În perioada 03-05 iunie 2014, în oraşul Skopje, Republica Macedonia s-a desfăşurat Atelierul de lucru cu privire la „Licitaţiile trucate şi achiziţiile publice”. La acest seminar, în calitate de reprezentant al Consiliului Concurenţei, a participat Lucia Popescu, controlor de stat în cadrul Direcţiei Juridice.

     În cadrul seminarului au fost abordate subiecte ce ţin de combaterea trucării ofertelor în cadrul licitaţiilor publice, politica de clemenţă aplicabilă întreprinderilor, cooperarea dintre autoritatea de concurenţă şi autorităţile, instituţiile publice ce realizează achiziţii publice, precum şi modalităţile de identificare şi prevenire a cartelurilor dintre operatorii economici participanţi la licitaţii.

     Astfel, au fost examinate aspecte teoretice specifice domeniului achiziţiilor publice, dar în special s-a pus accentul pe experienţa acumulată de autorităţile de concurenţă la identificarea şi combaterea participării cu oferte trucate la licitaţii sau la alte forme de concurs de oferte, fiind prezentată experiența diferitor ţări în acest domeniu. În special au fost prezentate studii de caz ale autorităţilor de concurenţă din România, Macedonia, Ucraina.

     Consiliul Concurenţei al Republicii Moldova, în cadrul atelierului, a participat cu o prezentare privind cazurile cu participarea întreprinderilor autohtone cu oferte trucate la licitaţii,care a incitat interesul experților, în special, în domeniile cooperării cu organizatorii licitațiilor pe parcursul investigării cazurilor, modul în care au avut loc audierile părţilor, precum şi modalitatea de stabilire a cuantumului amenzii, potrivit legislaţiei naţionale.

     Importanţa  seminarului în cauză a fost una sporită, au fost acumulate cunoştinţe noi cu privire la licitaţiile trucate şi achiziţiile publice, s-a luat cunoştinţă de experienţa altor state, precum Finlanda, Ungaria, România, Ucraina la identificarea, investigarea, constatarea şi sancţionarea cazurilor de fraudare a licitaţiilor prin încheierea unor acorduri între ofertanţi, a fost promovată imaginea Consiliului Concurenţei al Republicii Moldova pe plan internaţional.

 

Consiliul Concurenței

11 iunie 2014

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next