Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Schimb de experiență în domeniul concurenței și ajutorului de stat cu partenerii din Slovacia

Schimb de experiență în domeniul concurenței și ajutorului de stat cu partenerii din Slovacia

           
21.05.2015   3914 Accesări    

În perioada 13-14 mai 2015 reprezentanții Consiliului Concurenței al Republicii Moldova au efectuat o vizită de studiu  în or. Bratislava (Slovacia), în vederea realizării schimbului de experiență în domeniul concurenței și  ajutorului de stat. Proiectul a fost implementat cu suportul Agenţiei Slovace pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SlovakAid) și Ambasadei Slovaciei în Republica Moldova.

În cadrul acestei vizite au participat Olesea Grosu - șef Direcția ASER, Veaceslav Focșa - șef adjunct Direcția ASO, Olesea Magaleas - controlor de stat Direcția ASER, Ecaterina Macarevici - controlor de stat superior Direcția DA, Stanislav Munteanu - controlor de stat Direcția ASS și Eugeniu Zaporojan- consultant superior Secția REI.

Scopul vizitei a rezidat în preluarea bunelor practici ale Comisiei Europene și ale Ministerului Finanțelor al Republicii Slovacia în domeniul ajutorului de stat. Astfel, în cadrul ședinței realizate cu Direcția Ajutor de Stat a Ministerului Finanțelor a Slovaciei, au fost abordate subiecte privind pregătirea Raportului anual al ajutoarelor de stat, experiența în domeniul ajutorului de stat în faza de preaderare a Republicii Slovacia, standardele aplicate de autoritățile europene la raportarea și monitorizarea ajutorului de stat, rolul autorităților publice locale în cadrul implementării legislației din domeniul ajutorului de stat, experiența în materie de elaborare a schemelor de ajutor de stat.

Totodată, reprezentanții Consiliului Concurenței al Republicii Moldova au participat la Conferința internațională cu tematica ,,Noile tendințe în domeniul cadrului normativ concurențial în Slovacia și Uniunea Europeană” organizată de autoritatea de concurență din Slovacia. În cadrul conferinței experții din Slovacia, Cehia, Marea Britanie și Comisia Uniunii Europene au abordat  subiecte ce țin de noutățile în domeniul legislativ, deciziile autorităților și instanțelor în domeniul concurenței, desfășurarea inspecțiilor conform legislației naționale slovace și a celei europene, abordarea economică a efectelor verticale (analize în sfera cartelurilor și concentrărilor economice).

Experiența și cunoștințele preluate vor fi utile pentru continuarea armonizării legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat la aquis-ul comunitar.

Acest proiect reprezintă o continuitate a cooperării bilaterale în baza acordului dintre Consiliul Concurenței al Republicii Moldova și Autoritatea de Concurență a Republicii Slovace.

Consiliul Concurenței

20 mai 2015

 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next