Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Experiența europeană în investigarea practicilor anticoncurenţiale împărtășite de experții din Letonia la Chișinău

Experiența europeană în investigarea practicilor anticoncurenţiale împărtășite de experții din Letonia la Chișinău

           
19.01.2015   5452 Accesări    

 

     În scopul preluării experienței europene la implementarea Legii concurenței, în perioada 14-16 ianuarie 2015, un grup de experţi ai Autorităţii de Concurenţă din Letonia au fost într-o vizită de lucru la Consiliul Concurenței.

     În cadrul seminarului angajații Consiliului Concurenței s-au familiarizat cu câteva subiecte importante întru implementarea Legii concurenței ce țin de evaluarea concentrărilor economice, estimarea prejudiciului în cazul acordurilor orizontale și verticale, investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă.

     Printre subiectele de o importanță majoră pot fi menționate seminarele cu referire la „aspecte teoretice și practice privind procedura de evaluare și acceptare a angajamentelor propuse de către întreprinderi, atât în cazul practicelor anticoncurenţiale, cât și în cazul concentrărilor economice”, “piața comercializării cu amănuntul a produselor alimentare (supermarket) – bariere la intrare pe piață a producătorilor autohtoni, întreprinderilor mici și mijlocii” și „concentrările economice pe piața bancară și asigurărilor”.

     Totodată, colegii letoni au împărtășit experiența cu privire la efectuarea inspecțiilor, modalităților de detectare a licitațiilor trucate, estimarea prejudiciului în cazul acordurilor orizontale și verticale, determinarea piețelor relevante în cazul concentrărilor economice.

Importanța acestui seminar rezidă din faptul că acceptarea angajamentelor propuse de întreprinderi constituie un instrument nou pentru Consiliul Concurenței, prevăzut de Legea concurenței nr. 183 din 11 iulie 2012, care va fi pus în aplicare, cu începere de la 1 ianuarie 2015, atât la investigarea practicilor anticoncurențiale, precum și la autorizarea concentrărilor economice.

     Consiliul Concurenței

17 ianuarie 2014

 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next