Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Fortificarea şi aprofundarea parteneriatului moldo-eston în domeniul concurenţei

Fortificarea şi aprofundarea parteneriatului moldo-eston în domeniul concurenţei

           
08.12.2014   2267 Accesări    

     În perioada 02-04 decembrie 2014 delegaţia Consiliului Concurenţei al Republicii Moldova în comun cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au realizat o vizită de studiu în Estonia în cadrul Proiectului de cooperare pentru dezvoltare: "Promovarea bunei guvernări în cadrul autorităţilor pentru concurenţă şi  reglementare din Republica Moldova: administrare publică, e-guvernare şi cooperare interinstituţională", implementat cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia în parteneriat cu Şcoala de Drept a Universităţii Tehnologice din Tallinn.

     În cadrul acestei vizite au avut loc întrevederi la Autoritatea de Concurenţă din Estonia, Şcoala de Drept din cadrul Universităţii Tehnologice din Tallinn, Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei şi Academiei pentru E-Guvernare din Estonia.

     Pe parcursul discuţiilor cu experţii Autorităţii de Concurenţă au fost abordate un şir de întrebări de ordin concurenţial ce ţin de aspectele practice ale procesului de liberalizare a pieţei energiei electrice din Estonia. De asemenea, au fost puse în discuţie şi cazuri concrete cu referire la depistarea şi investigarea înțelegerilor de cartel, fiind elucidate particularitățile fiecărui caz în parte şi aplicarea legislaţiei de concurenţă pe aceste cazuri. Totodată, experţii estonieni au prezentat aspecte concurenţiale şi de reglementare în cadrul serviciului de apă şi canalizare din Estonia, accentuând rolul autorităţilor publice locale în acest domeniu.

     În întrevederile de la Şcoala de Drept din cadrul Universităţii Tehnologice din Tallinn şi de la Academia pentru E-Guvernare au fost prezentate Proiectele de succes realizate de către aceste instituţii pe parcursul ultimilor ani.

     În cadrul dialogului constructiv purtat la Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei s-a discutat cu referire la implementarea cu succes a Proiectului actual cât şi cu referire la oportunitatea continuării cooperării prin diversificarea acţiunilor de colaborare în aspect de preluare a experienţei colegilor din Estonia în domeniul racordării legislației concurenţiale la rigorile europene.

     Totodată delegaţia a realizat o vizită la Ambasada Republicii Moldova la Tallinn.

     Amintim că în cadrul aceluiaşi Proiect, în luna mai curent, experţii estonieni s-au aflat la Chişinău într-o vizită de două zile și au realizat training-uri pentru specialiştii noştri în domeniul concentrărilor economice, aplicării legislației anti-cartel cât şi cu referire la aspectele concurenţiale în sectorul financiar şi cel al telecomunicaţiilor.

 

 

Consiliul Concurenței

08 decembrie 2014

Arrow Prev

             

        

Arrow Next