Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  28 de autorități publice centrale instruite în vederea aplicării SIRASM-ului

28 de autorități publice centrale instruite în vederea aplicării SIRASM-ului

           
23.12.2014   557 Accesări    

     Vineri, 19 decembrie 2014,  reprezentanții autorităților publice centrale au participat la ședința de instruire privind utilizarea Sistemului Informaţional Registrul Ajutoarelor de Stat din Moldova (SIRASM), realizată în comun de Consiliul Concurenței şi SRL Trimaran, întreprinderea elaborator.

     În cadrul şedinţei 36 de utilizatori, reprezentanţi ai 28 de furnizori de ajutor de stat, printre care Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Serviciul Vamal, Ministerul Tehnologiei Informaţiei și Comunicațiilor, Banca Naţională a Moldovei şi Agenția Proprietății Publice au fost instruiţi cu privire la utilizarea SIRASM-ului primind parolele de acces în sistem.

     În acest context dl. Sergiu GAFTON, reprezentantul SRL Trimaran, a făcut o prezentare detaliată a sistemului, vorbind despre principalele opţiuni şi posibilităţi ale acestuia, fiind pus accent pe ciclul de examinare a notificărilor şi raportărilor ajutoarelor de stat expediate de furnizori. Totodată, persoanele instruite au avut posibilitatea să vină cu întrebări referitor la funcţionarea SIRASM-ului și să primească suportul necesar în vederea utilizării acestuia.

     Şedinţa de instruire reprezintă o etapă de implementare a SIRASM–ului și face parte din proiectul de elaborare și implementare a sistemului creat cu suportul nemijlocit al Băncii Mondiale.

     Scopul acestui proiect este facilitarea procesului de notificare şi raportare a ajutoarelor de stat, care va contribui la eficientizarea utilizării resurselor din bugetul de stat prin instituirea unui sistem de notificare, monitorizare şi raportare a măsurilor de ajutor de stat on-line, care va permite fiecărui furnizor de ajutor de stat să completeze formularele în format electronic, fără deplasare la sediul Consiliului, economisind astfel timp și resurse materiale .

     Totodată, SIRASM va contribui la asigurarea transparenţei, accesului la informaţiile relevante din domeniul ajutorului de stat și colaborării eficiente între furnizorii de ajutor de stat şi Consiliul Concurenţei și va avea ca finalitate  minimizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra concurenţei şi a comerţului internaţional, precum şi la adaptarea legislaţiei Republicii Moldova la legislaţia în domeniu a Uniunii Europene.

 

 

Consiliul Concurenței

23 decembrie 2014

Arrow Prev

             

        

Arrow Next