Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Împărtășim experiența colegilor din Ucraina

Împărtășim experiența colegilor din Ucraina

           
22.10.2014   2979 Accesări    

    Delegația Consiliului Concurenței condusă de președintele autorității, Viorica CĂRARE, va efectua în perioada 22 – 24 octombrie 2014 o vizită de lucru la Kiev, Ucraina.
    Aceasta este deja a doua vizită, la care reprezentanții autorității de concurență din Republica Moldova sunt invitați în calitate de experți internaționali pentru a împărtăși experiența în domeniu implementării legislației cu privire la ajutorul de stat. 
    În acest sens, este notabilă participarea în luna martie 2013 a delegaţiei Consiliului Concurenţei din Republica Moldova la şedinţa comună a Autorităţii de Concurenţă din Ucraina şi deputaţilor Radei Supreme a Ucrainei, pentru a ajuta colegii ucraineni, la ajustarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat la acquis-ul comunitar.
    În vederea continuării colaborării în acest sens, membrii delegației, Viorica CĂRARE, Președintele Consiliului Concurenței și Ion MAXIM, membru al Plenului Consiliului Concurenței, au fost invitați în calitate de speakeri în cadrul unui Program intensiv de Trening, destinat oficialilor Comitetului Anti-monopol (autoritate responsabilă pentru implementarea legislației în domeniul concurenței  și ajutorului de stat din Ucraina).
    Agenda discuţiilor cu oficialii ucraineni va cuprinde subiecte privind inventarul, monitorizarea și trecerea în revistă a ajutorului de stat existent, dar și controlul ex ante al ajutorului de stat.
    În special, colegii din cadrul autorității anti-monopol din Ucraina, au solicitat oficialilor din Republica Moldova să prezinte experiența Consiliului Concurenței în crearea și implementarea Sistemului informaţional „Registrul ajutoarelor de stat din Moldova” (SIRASM), sistem unic, al cărui analog nu există la moment în lume, lansat în Republica Moldova la 1 iulie curent.
    Reiterăm că, SIRASM-ul este un sistem de notificare, monitorizare şi raportare a măsurilor de ajutor de stat on-line, care permite fiecărui furnizor de ajutor de stat să completeze formularele în format electronic, fără deplasare la sediul Consiliului, economisind astfel timp și resurse materiale .
    Totodată, Sistemul contribuie la asigurarea transparenţei, accesului la informaţiile relevante din domeniul ajutorului de stat și colaborării eficiente între furnizorii de ajutor de stat şi Consiliul Concurenţei și are ca finalitate  minimizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra concurenţei şi a comerţului internaţional. 

 

Consiliul Concurenței 
22 octombrie 2014

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next