Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Participarea Consiliului Concurenței la Atelierul de lucru din UNGARIA

Participarea Consiliului Concurenței la Atelierul de lucru din UNGARIA

           
25.09.2014   3099 Accesări    

     În perioada 16-18 septembrie 2014, în oraşul Budapesta, Ungaria s-a desfăşurat Atelierul de lucru privind tematicile concurențiale de pe piața comercializării bunurilor cu amănuntul. La acest seminar, în calitate de reprezentanți ai Consiliului Concurenţei, au participat Lilia OGLINDĂ, șef Direcție Concentrări Economice și Studii Utile de Piață și Andrei TOMȘA, controlor de stat, Direcție Concentrări Economice și Studii Utile de Piață.

     În cadrul seminarului au fost abordate subiecte privind  determinarea pieței relevante în sectorul comerțului bunurilor cu amănuntul, asumarea angajamentelor în sectorul comercializării bunurilor cu amănuntul, puterea de cumpărare, solicitările de informații de către autoritatea de concurență, constrângerile pe verticală și practicile abuzive.

     Astfel, au fost examinate aspecte teoretice specifice pieței sus-menționate, dar în special s-a pus accentul pe experienţa acumulată de autorităţile de concurenţă la investigarea operațiunilor de pe piața în cauză. În special au fost prezentate studii de caz ale autorităţilor de concurenţă din România, Cipru, Ucraina și Kyrgystan.

     Consiliul Concurenţei al Republicii Moldova, în cadrul atelierului, a participat cu o prezentare privind preluarea controlului de către un conglomerat de întreprinderi local asupra unei rețele de magazine, în care s-a pus accentual pe procedura de preluare a controlului și eventualele efecte ale operațiunii de concentrare economică pe piața relevantă determinată.

     Importanţa seminarului în cauză a fost una sporită, au fost acumulate cunoştinţe noi cu privire la metodele de evaluare și investigare a operațiunilor de concentrare economică de pe piața comercializării bunurilor cu amănuntul, s-a făcut cunoştinţă cu experienţa altor state, precum Cipru, Ungaria, România, Ucraina, Grecia, Franța la investigarea operațiunilor de pe piața respectivă, fiind în același timp promovată imaginea Consiliului Concurenţei al Republicii Moldova pe plan internaţional.

 

Consiliul Concurenței

25 septembrie 2014

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next