Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenţei studiază experiența maghiară

Consiliul Concurenţei studiază experiența maghiară

           
02.06.2014   2354 Accesări    

     În perioada 26-30 mai 2014, membrii Plenului Consiliului Concurenţei, dnii Emil Guţu, Veaceslav Guţuţui şi Ion Maxim au participat la o vizită de studiu la Budapesta, Ungaria. Vizita a fost realizată în cadrul unui proiect TAIEX, finanţat de Uniunea Europeană.

     Obiectivele vizitei s-au referit la studierea şi preluarea experienţei maghiare în domeniul concurenţei şi ajutorului de stat, precum și la fortificarea cooperării între Consiliul Concurenţei din Republica Moldova şi Autoritatea de Concurenţă din Ungaria.

     Este de menționat faptul că Ungaria are o experiență vastă și bogată în domeniul implementării și monitorizării principiilor concurenței, prima lege a concurenței fiind adoptată în 1984, iar autoritatea de concurență funcționând din 1991.

     Pe parcursul vizitei au avut loc diferite întrevederi, unde au fost  dezbătute subiecte relevante ce se referă la: rolul analizelor economice în prevenirea şi depistarea acţiunilor anticoncurenţiale; desfăşurarea investigaţiilor şi cercetărilor pentru stabilirea încălcărilor; monitorizarea şi analiza concentrărilor economice; interacțiunea și coordonarea eforturilor dintre diferite subdiviziuni ale Autorităţii de Concurenţă la investigarea diferitor cazuri; relaţiile internaţionale în contextul integrării economice şi existenţei pieţei europene unice. De asemenea, în cadrul acestor şedinţe au fost analizate studii de caz relevante, din diferite domenii de activitate (bănci și piața financiară, sectorul energetic, piața agroalimentară, etc.) fiind formulate concluzii și lecții învățate.

     Membrii Plenului Consiliului Concurenţei au avut întrevederi cu preşedintele şi vicepreşedintele  Autorităţii de Concurenţă, respectiv dnii Miklós Juhász şi Horváth Zoltán, fiind discutat mecanismul procesului decizional în cadrul Autorităţii de Concurenţă, precum şi etapele de transformare pe care le-a parcurs Autoritatea de Concurenţă din Ungaria în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană.

     În cadrul şedinţelor de la Oficiul de Stat de Monitorizare a Ajutorului de Stat din Ungaria s-a discutat în detaliu experienţa Ungariei în contextul monitorizării, evidenţei şi notificării ajutorului de stat, fiind oferite mai multe exemple şi cazuri relevante.

     Pe finalul vizitei, membrii Plenului Consiliului Concurenţei au avut o întrevedere cu reprezentanţii Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta.

     Vizita de studiu din Ungaria a furnizat informații utile și necesare pentru a fi implementate de către Consiliul Concurenței, în vederea asigurării condiţiilor necesare mediului de afaceri pentru satisfacerea intereselor şi creşterii bunăstării consumatorilor.

 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next