General details:
Decision number and date: APD 06 din 2016-02-18--
La data de 22.02.2011, în adresa Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței (în continuare ANPC) a parvenit cererea întreprinderii „Moldcell” SA în care au fost reclamate acțiunile „Orange Moldova” SA privind prezentarea unei oferte anormal scăzute în cadrul concursului prin cererea ofertelor de preț pentru achiziționarea serviciilor de telefonie mobilă, desfășurat de Aparatul Parlamentului la data 27.12.2010.
în cadrul investigației a fost examinat atât comportamentul „Orange Moldova” SA, „Moldcell” SA cât și „Moldtelecom” SA, întrucât toate trei întreprinderi au practicat oferte comparabile în cadrul unor concursuri similare cu cel desfășurat de Aparatul Parlamentului. Totodată, nu a fost constatată aflarea „Orange Moldova” SA în situație dominantă pe piețele relevante definite în cadrul investigației în perioada de timp supusă examinării.
Oferta reclamatului, examinată în cadrul prezentei investigații, a avut ca obiect prestarea serviciilor de telefonie mobilă cu amănuntul Aparatului Parlamentului pe perioada anului 2011.
Astfel, Consiliul Concurenței a examinat peransamblu rentabilitatea ofertei, integrând toate veniturile care au fost generate de oferta propusă de către „Orange Moldova” SA la licitația desfășurată de Aparatul Parlamentului în anul 2011.
în urma calculului rentabilității, bazat pe costurile medii totale, utilizând datele privind consumul de intrare și ieșire generat de abonații conectați de reclamat ca urmare a câștigării procedurii de achiziție publică organizat de Aparatul Parlamentului la 27.12.2010, s-a constatat că „Orange Moldova” SA a obținut profit în urma prestării acestor servicii. Astfel, nu s-a constatat tendința „Orange Moldova” SA de a suporta pierderi deliberate, în scopul de a-și elimina concurenții de pe piața prestării serviciilor de telefonie mobilă cu amănuntul pe teritoriul Republicii Moldova, implicit de pe piața prestării serviciilor de telefonie mobilă cu amănuntul atribuită prin procedura de achiziție publică din 27.12.2010, organizată de către Aparatul Parlamentului.
Astfel, prin Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. APD – 06 din 18.02.2016 a fost încetată investigația deoarece pe parcursul desfășurării acesteia nu au fost descoperite probe suficiente privind încălcarea prevederilor art. 6 lit. g) din Legea nr. 1103-XIV din 30.06.2000 cu privire la protecția concurenței care ar justifica aplicarea de măsuri corective sau sancțiuni.