Prima Decizii Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. APD-18 din 21.04.2016

Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. APD-18 din 21.04.2016

4551

Detalii generale:

Număr și data decizie: APD-18 din 2016-04-21
--

Prin Decizia nr. APD-18 din 21.04.2016 Plenul Consiliului Concurenței a sancționat întreprinderile „Dita EstFarm” S.R.L., „Esculap-Farm” S.R.L., „Medeferent Grup” S.R.L., „SanFarm Prim” S.A., „Metatron” S.A. și „R&P Bolgar Farm” S.R.L. cu amenzi în valoare totală de 17,4 milioane lei pentru că au refuzat neîntemeiat să-și onoreze obligațiile contractuale și să livreze integral și în termen medicamente către instituțiile medicale la începutul anului 2015.

Pe parcursul desfășurării investigației Consiliul Concurenței a constatat că întreprinderile sus enumerate au deținut în anul 2015 poziție dominantă pe piața livrării medicamentelor contractate de la instituțiile medico-sanitare publice, în urma licitației organizate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale la data de 10.09.2014. Totodată, întreprinderile nu au livrat integral și în termen instituțiilor medico-sanitare publice cantitățile necesare de medicamente comandate în conformitate cu condițiile contractuale.

Conform datelor Serviciului Vamal, medicamentele care au lipsit la instituțiile medico-sanitare publice din cauza nelivrării sau livrării insuficiente au fost importate pe teritoriul Republicii Moldova de către întreprinderile „Esculap-Farm” SRL, „Dita EstFarm” SRL, „Medeferent Grup” SRL, „SanFarm-Prim” SA, „Metatron” SA și „R&P Bolgar Farm” SRL.

De asemenea, întreprinderile au avut posibilitatea de a procura medicamentele pe care trebuiau să le livreze instituțiilor medico-sanitare publice conform contractelor de la farmaciile și depozitele farmaceutice din Republica Moldova.

Ca urmare a acțiunilor descrise a avut loc o restrângere semnificativă a concurenței conform prevederilor art. 4 din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012, întrucât acțiunile date au perturbat procesul medical organizat de către instituțiile medico-sanitare publice și, astfel, au avut un impact negativ asupra unuia din parametrii concurenței pe piață – calitatea serviciilor medicale prestate.

          Astfel, ținând cont de cele expuse, întreprinderile enumerate au comis un abuz de poziție dominantă prin refuzul neîntemeiat de a livra integral și în termen medicamente instituțiilor medico-sanitare publice conform contractelor încheiate și, prin urmare, au încălcat prevederile art. 11 alin. (2) lit. f) din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012.

 

 

Fișiere