Categorii Categorii
Prima   |  Transparenţa   |  Decizii  |  Decizia Plenului Consiliului Concurenței NR. DA - 17/18-19 DIN 21.03.2019

Decizia Plenului Consiliului Concurenței NR. DA - 17/18-19 DIN 21.03.2019

           
26.04.2019   1126 Accesări    

Prin Decizia Plenului Consiliului Concurenței NR. DA - 17/18-19 DIN 21.03.2019 a fost constatată încălcarea prevederilor art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 de către  Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui prin stabilirea de condiţii discriminatorii și acordarea de privilegii pentru activitatea întreprinderilor.

În acest sens, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, în cadrul procedurilor de achiziții publice privind procurarea consumabililor și reagenților pentru analizatoarele de tip închis, vor ține cont de următoarele:

a)     definirea unor cerințe nediscriminatorii în documentația de atribuire și stabilirea unor specificații tehnice care asigură participarea a cât mai multor întreprinderi;

b)     alegerea produsului principal, inclusiv  și în funcție de prețul produsului secundar (piesele de schimb și consumabilele, etc.) pentru a beneficia de avantajele unei pieți concurențiale;

c)     includerea în documentația de atribuire a posibilității ofertării de către întreprinderi la procedurile de achiziții împreună cu reactivele și alte consumabile, și aparatul de tip închis  compatibil cu acestea.

De asemenea, Plenul Consiliului Concurenței a recomandat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale modificarea Anexei la Ordinului nr. 370 din 05.03.2018 cu privire la criteriile de performanţă pentru dispozitivele medicale de diagnostic in vitro şi alte materiale utilizate în asigurarea securităţii hemotransfuzionale prin excluderea denumirilor comerciale ale analizatoarelor de tip închis și să recomande  instituțiilor publice din domeniul sănătății organizarea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice în corespundere cu pct. 2 din Decizie.

 

 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next