La 28 noiembrie 2024, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a găzduit Prima ședință a Comitetului de coordonare a proiectului Twinning „Consolidarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței de a aplica politica în domeniul concurenței și ajutorului de stat în conformitate cu cele mai bune practici ale UE”.

Reuniunea a marcat un moment esențial  în cadrul proiectului, concentrându-se pe aprobarea documentelor cheie și pe evaluarea progreselor înregistrate până în prezent.

Obiectivele principale ale primei reuniuni au inclus:

– Prezentarea rezultatelor obținute în timpul fazei inițiale de implementare;

– Aprobarea planului inițial de lucru pentru primele opt luni ale proiectului și a planului de comunicare și vizibilitate, împreună cu bugetul aferent.

Ședința a reunit reprezentanți ai celor trei părți principale implicate în proiect: Delegația UE, Consiliul Concurenței din Republica Moldova – instituția beneficiară a proiectului și reprezentanți ai membrilor Consorțiului de implementare a proiectului: Liderul de proiect, Consiliul Concurenței din România și liderii juniori, autoritățile din domeniul concurenței din Polonia și Lituania.

În cursul reuniunii, reprezentanții Delegației UE au oferit orientări privind comunicarea, coordonarea și concentrarea pe rezultate în cadrul proiectului.

În cadrul ședinței au fost ilustrate rezultatele obținute în primele două luni ale proiectului. A avut loc și prezentarea generală a misiunilor planificate, a activităților de comunicare și vizibilitate și a alocării bugetare corespunzătoare.

În cadrul ședinței s-a reafirmat angajamentul tuturor părților interesate de a consolida aplicarea politicii în domeniul concurenței și al ajutoarelor de stat în Moldova, această inițiativă reprezentând un pas important pentru alinierea țării la standardele UE și a promovării unui mediu economic competitiv, eficient și echitabil.

Proiectul de Twinning a început pe 1 Octombrie 2024 și are o durată de 27 de  luni. Obiectivul general al proiectului este de a consolida piața internă în Moldova prin facilitarea implementării și aplicării eficiente a politicilor privind concurența și ajutoarele de stat în conformitate cu standardele UE, precum și prin asigurarea concurenței loiale, promovarea integrității pieței și protejarea bunăstării consumatorilor în Republica Moldova.