Parteneriatul cu autoritățile de concurență din statele membre ale UE facilitează racordarea legislației naționale în domeniul concurenței și ajutorului de stat la acquis-ul comunitar.
Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru Consiliul Concurenței”.
Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru Consiliul Concurenței”, planificat pentru o perioadă de 2 ani, a început la data de 11.11.2015 și s-a finalizat la data de 17.12.2017.
Scopul acestui Proiect, a rezidat în susținerea Republicii Moldova în realizarea obiectivelor pe componenta de concurență, specificate în capitolul de legislație și politică concurențială din cadrul DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova).
Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătățirea aplicării legislației și reglementărilor din domeniul concurenței în Republica Moldova. Totodată, acest programa urmărit și un scop specific alcătuit din 2 părți:
1. îmbunătățirea capacității instituționale a Consiliului Concurenței;
2. Creșterea culturii concurențiale în Republica Moldova.
Proiectul și-a propus următoarele rezultate: îmbunătățirea cunoștințelelor angajaților autorității care are ca efect sporirea eficienței în investigarea cazurilor, creșterea competenței angajaților, oficialilor și a unui grup mai larg în domeniul concurenței.
în afară de Beneficiarul direct, care a fost Consiliul Concurenței, din grupul țintă al proiectului au mai făcut parte: Ministerul Economiei și alte ministere asociate cu domeniul concurenței; sectoarele productive ale economiei; sectorul privat și reprezentanții organizațiilor de afaceri; sectorul judiciar și alte agenții implicate în domeniul concurențial; organizațiile societății civile; presa și alte mijloace mass-media; mediul academic; populația Republicii Moldova.
Proiectul a prevăzut o serie de activități legate de dezvoltarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței, aplicarea legislației concurențiale și a reglementărilor aferente, îmbunătățirea culturii concurențiale și conștientizarea de către societate a subiectelor de ordin concurențial.
Pentru informație suplimentară accesați link-ul: Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru Consiliul Concurenței”
în cadrul Proiectul Uniunii Europene TAIEX, în noiembrie 2017, la Chișinău a fost organizat un Atelier de Lucru regional cu genericul „Compensarea Ajutorului de stat după criteriile Altmark”.
Acest eveniment a întrunit reprezentanți ai autorităților de concurență din Georgia și Ucraina care au fost dispuși de a prelua experiența Uniunii Europene cu privire la aplicarea legislației în domeniul ajutorului de stat în prestarea serviciilor de interes economic general. în cadrul acestui eveniment participanții au avut oportunitatea de a prelua experiența noastră privind raportarea, evaluarea și monitorizarea ajutorului de stat prin intermediul Registrului electronic al ajutoarelor de stat (SIRASM), implementat cu suportul Băncii Mondiale și care este un instrument unic și avansat în acest domeniu.
Scopul evenimentului a fost de a îmbunătăți înțelegerea criteriilor Altmark, precum și oferirea asistenței în dezvoltarea abilităților și competențelor autorităților din regiunea Europei de Sud Est. Unii dintre cei mai calificați experți din România, Ungaria, Croația și de la Directoratul General de Concurență a Comisiei Europene au împărtășit experiența Uniunii Europene la acordarea/delegarea drepturilor și obligațiilor de prestare a serviciilor de interes economic general prin prisma cadrului normativ al UE.
Astfel, în cadrul proiectului twinning „Suport pentru implementarea și respectarea politicii în domeniul concurenței și ajutorului de stat” implementat cu suportul Uniunii Europene, Consiliul Concurenței a beneficiat de asistență tehnică în vederea creării și dezvoltării cadrului normativ în domeniul concurenței și ajutorului de stat, punctul final al căruia a fost adoptarea Legii nr. 139 din 15.06.2012 privind ajutorul de stat și Legii concurenței nr. 183 din 11.07.2012, cât și a regulamentelor pentru implementarea acestora.
Uniunea Europeană a acordat un suport considerabil în cadrul acestui proiect prin consultanța oferită la crearea unui nou cadru legal în domeniul concurenței și ajutorului de stat, care plasează Republica Moldova printre primele țări din spațiul CSI în ceea ce privește oportunitățile de asigurare și promovare a unui mediu concurențial sănătos, fiind prima și unica țară din acest spațiu care are o Lege privind ajutorul de stat.
în vederea asigurării implementării legilor respective, pe parcursul perioadei de referință, au fost elaborate și prezentate spre examinare prin intermediul Delegației Uniunii Europene la Chișinău câteva solicitări de proiecte, printre care:
– solicitare pentru un nou Proiect twinning în domeniul ajutorului de stat (preconizat pentru anul 2015);
– solicitare pentru un Proiect de asistență tehnică în domeniul concurenței (preconizat pentru 2014);
– solicitare pentru proiectul TAIEX – vizită de studiu în cadrul Autorității de Concurență din Ungaria, pentru realizarea schimbului de experiență cu referire la implementarea legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat (preconizat pentru anul 2014).
Consiliul Concurenței studiază experiența maghiară, 02.06.2014.
Asistență în domeniul notificării, examinării și raportării ajutoarelor de stat oferită în cadrul proiectului TAIEX, 09.12.2015.
Uniunea Europeana la Consiliul Concurenței, 03.12.2015.
Inaugurarea Competition CaFE, 01.12.2015.
Consiliul Concurenței apreciat de experții UE la capitolul implementarea prevederilor Acordului de Asociere, 11.11.2015.
Implementarea celei de-a treia etape a Proiectului de asistență tehnică BERD, 19.06.2015.
SIRASM-ul câștigă aprecierea și suportul în spațiul european, 11.05.2015.
Vizita de lucru în contextul implementării anagajamentelor asumate de Republica Moldova, 31.03.2015.
Implementarea celei de-a doua etape a Proiectului de asistență tehnică BERD, 03.03.2015.
Consiliul Concurenței și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) lansează un proiect comun, 26.01.2015.
Experiența europeană în investigarea practicilor anticoncurențiale împărtășite de experții din Letonia la Chișinău, 19.01.2015.