Concurența neloială reprezintă acțiunile și practicile incorecte utilizate de întreprinderi pentru a obține un avantaj pe piață, în detrimentul concurenților și al consumatorilor. în Republica Moldova, cadrul legal pentru combaterea concurenței neloiale este stabilit prin Legea concurenței nr. 183/2012.
Principalele forme de concurență neloială includ:
- Discreditarea concurenților: Răspândirea de informații false sau înșelătoare despre produsele, serviciile sau activitățile concurenților cu scopul de a le afecta reputația și credibilitatea. De asemenea, este interzisă răspândirea de către o întreprindere a informațiilor false despre activitatea și produsele sale, menite să îi creeze o situație favorabilă în raport cu unii concurenți.
- încălcarea secretului comercial: Obținerea, utilizarea sau divulgarea ilegală a informațiilor confidențiale și a secretelor comerciale ale concurenților fără consimțământul acestora.
- Confuzia: Copierea ilegală a formei, a ambalajului şi/sau a aspectului exterior al produsului unei întreprinderi şi plasarea produsului respectiv pe piață, copierea ilegală a publicității unei întreprinderi, dacă aceasta a adus sau poate aduce atingere intereselor legitime ale concurentului. Totodată, este interzisă folosirea ilegală, integrală sau parțială a unei mărci, embleme de deservire, denumiri de firmă, a unui desen sau model industrial de natură să creeze o confuzie cu cele folosite în mod legal de către o altă întreprindere.
- Deturnarea clienților: Este interzisă deturnarea clientelei concurentului realizată de întreprinderi prin inducerea în eroare a consumatorului cu privire la natura, modul şi locul de fabricare, la caracteristicile principale, inclusiv utilizarea, cantitatea produselor, prețul sau modul de calculare a prețului produsului.
- Instigarea la rezilierea contractului cu concurentul: Este interzisă instigarea, din interes sau în interesul persoanelor terţe, la rezilierea neîntemeiată a contractului cu concurentul unei alte întreprinderi, la neîndeplinirea sau la îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale faţă de concurentul respectiv prin acordarea sau oferirea, mijlocit sau nemijlocit, de recompense materiale, compensații sau de alte avantaje întreprinderii parte a contractului.
Trebuie de menționat că noțiunea de „concurență neloială” foarte des se utilizează de către publicul larg în sensul tuturor tipurilor de încălcări ale legislației în domeniul concurenței, sau în situația când unele eșecuri de piață apar chiar în lipsa oricăror încălcări. Totodată, conform legislației Republicii Moldova, doar tipurile de încălcare enumerate mai sus, se consideră drept „concurență neloială”.
Dacă în cazul altor încălcări ale Legii concurenței, Consiliul Concurenței poate iniția investigații din oficiu, în cazul încălcărilor ce constituie „concurență neloială”, investigația poate fi inițiată doar la plângerea depusă de către întreprinderea ale cărei interese legitime au fost lezate în limita termenului stabilit (6 luni de la data la care a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască despre realizarea presupuselor acţiuni de concurenţă neloială de către o altă întreprindere).
Expirarea termenului indicat mai sus constituie temei de refuz de către Consiliul Concurenţei de a examina plângerea. Totodată, întreprinderea prejudiciată se poate adresa instanţei de judecată în cadrul termenului general de prescripţie.