Prima CONCURENȚĂ Abuz de poziție dominantă

Abuz de poziție dominantă

Conform Legii concurenței nr. 183/2012, poziția dominantă de piață este „poziţie de putere economică de care beneficiază o întreprindere ce îi permite să împiedice menţinerea unei concurenţe efective pe o piaţă relevantă”. Această poziție îi permite să acționeze în mare parte independent de concurenți, clienți și, în ultimă instanță, de consumatori.

Ce implică aceasta?

  • Cota de piață ridicată – vânzări semnificative în raport cu concurenții.
  • Influență asupra piețelor – posibilitatea de a se comporta în mod independent faţă de concurenţi, de consumatori sau de clienţii săi.
  • Acces la resurse – controlul asupra resurselor critice necesare pentru a concura.

Dominanța pe piață nu este ilegală în sine – poate fi un rezultat firesc al unui joc economic corect și al inovațiilor implementate. Totuși, problemele apar atunci când o întreprindere abuzează de această poziție dominantă.

Abuzul de poziție dominantă se manifestă prin diferite practici precum:

  • Impunerea, direct sau indirect, a prețurilor de vânzare sau de cumpărare sau a altor condiții inechitabile de tranzacționare.
  • Limitarea producției, comercializării sau dezvoltării tehnologice în dezavantajul consumatorilor.
  • Practicarea unor prețuri de ruinare în scopul înlăturării concurenților.
  • Practicarea unor prețuri excesive, nejustificat de mari în comparație cu costurile de producție.
  • Discriminarea între partenerii comerciali prin aplicarea unor condiții inechitabile acestora, dezavantajând anumiți concurenți.

Având în vedere efectele negative majore pe care comportamentul abuziv al unei întreprinderi dominante le poate avea asupra pieței, Consiliul Concurenței se concentrează pe prevenirea acestor abuzuri. Restabilirea unei piețe concurențiale eficiente este mult mai dificilă decât prevenirea degradării acesteia.

De asemenea, din cauza gravității acestor încălcări, abuzul de poziție dominantă poate fi sancționat cu o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală a întreprinderii. în plus, întreprinderile care abuzează de poziția lor dominantă pot fi obligate să înceteze practicile abuzive și să adopte măsuri corective, ceea ce poate include modificări semnificative în modul lor de operare pe piață.