Benzina este scumpă în mod intenționat în Europa, pentru ca oamenii să cumpere mai puțin și să polueze mai puțin, spun autoritățile de concurență. Pentru șoferii care stau aproape de graniță, nici Republica Moldova nu mai este o garanție a tarifelor mai mici decât în țară. Despre cum se stabilesc aceste prețuri au vorbit pentru Digi24 președinții autorităților de concurență din România și Republica Moldova.
între România și Moldova schimbul de energie s-a oprit la nivelul consumatorilor care aduc carburanți mai ieftini de peste Prut. în timp ce românii se plâng de prețuri mari, pe moldoveni îi așteaptă liberalizarea prețurilor la carburanți, stabilite acum de stat.
„Vrem să facem atât de scumpă benzina încât lumea să cumpere mai puțin. Nu este neintenționat prețul ăsta mai mare, ci este obiectivul politic al statului, în extensie al Uniunii Europene, să îți pună acciza asta care să te descurajeze să consumi mult și să reducem poluarea”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
„Noi credem că această piață, acest segment trebuie liberalizat pentru că eu nu sunt sigură că prețurile de acum sunt reale. Åži avem bariere de intrare, 8 milioane lei moldovenești obligația de capital, ceea ce este o barieră pentru IMM-uri. Ele nu pot intra pe piața asta, spune Viorica Cărare, președintele Consiliului concurenței Moldova.
Gazele însă nu pot fi vândute la fel de ușor. Deși conducta de gaze între Iași și Ungheni este construită din 2014, ea a fost mai mult un instrument politic decât unul util pentru consumatori. O recunosc amuzați chiar șefii autorităților de concurență din cele două țări.
Viorica Cărare: Domnul președinte, noi suntem conectați la sistemul energetic românesc? Din câte știu eu nu!
Bogdan Chirițoiu: Pe partea de gaze avem conexiunea asta, de la Iași, a ajuns până în Moldova…
Viorica Cărare: Doar truba!
Bogdan Chirițoiu: Acum, când se pune problema să ajungă firme din România în Moldova începem să ne comportăm cum se comportă firmele străine la noi: domnule, dar cardul de reglementare este stabil? Nu cumva vin să investesc o grămadă de bani și vine ANRE din Moldova și îmi schimbă sistemul de tarifare. Eu bag bani, îmi fac conductă acolo, blochez o droaie de bani și îmi schimbă sistemul de tarifare!
Situația va rămâne la fel, cel puțin până în iulie 2018. Până atunci trebuie implementate 24 de regulamente care să schimbe legislația în domeniul energiei, în acord cu regulamentele europene.
Sursa: DIGI24.RO