Peste 60 de milioane de lei au ajuns în bugetul de stat, după ce Consiliul Concurenței a amendat mai mulți antreprenori. Printre cele mai dese încălcări se numără comiterea de abuzuri, ca urmare a poziției dominante pe piață și înțelegerile de cartel.
Despre realizări și perspective s-a discutat astăzi la Conferința Internațională prilejuită împlinirii a zece ani de la înființarea Consiliului Concurenței
Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, cea mai mare amendă aplicată pană acum a fost de 21 de milioane de lei.
Este vorba despre o companie de turism care după preluarea unei alte agenții turistice, a majorat prețurile pentru vacanțele în Turcia.
„Problema este că amenda trebuia să fie vărsată în bugetul de stat încă atunci în 2015, dar cu regret, această decizie a fost suspendată în instanță, săptămâna trecută am câștigat instanța dar banii încă nici astăzi nu sunt în bugetul de stat”, a spus președintele Consiliului Concurenței, Viorica Cărare.
în zece ani de activitate, instituția de control a examinat peste 500 de dosare. Dacă în 2008, Consiliul Concurenței a câștigat doar 33 la sută din procese de judecată, în ultimii doi ani, rata de câștig a fost de 85 la sută.
Oficialii prezenți la eveniment au spus că obiectivul lor este creșterea competitivității și dezvoltarea unu mediu concurențial loial.
„Suntem o guvernare proeconomie și probusiness. Acest suport întotdeauna va exista pentru a aduce atât legislația cât și sistemul general la cele mai bune practici să funcționeze și în Republica Moldova”, a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.
„Se produce un nou început, este important ca acest început să se transforme în acțiuni concrete”, a spus șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola.
în cadrul aceluiași eveniment, au fost semnate acorduri de colaborare cu instituțiile de profil din România și Austria. Ca urmare a conlucrării cu partenerii de dezvoltare, în 2012, a fost elaborată și aprobată legislația concurențială în Republica Moldova.