Ajutorul de stat, fiind formă de sprijin, de ajutor bănesc nerambursabil acordat de stat pentru încurajarea diferitor investiții, conferă beneficiarilor un avantaj economic, care nu ar fi fost obținut în condiții normale de piață și ca finalitate ar putea distorsiona mediul concurențial loial. Despre instrumentele de asigurare a transparenței în utilizarea ajutorului de stat, eventualul impact asupra mediului concurențial precum și despre angajamentele asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu Olesea Grosu – Åžef direcție Evidență și Raportare a Ajutorului de Stat și Gîrdea Dumitru – Åžef adjunct Direcție Ajutor de Stat Sectorial din cadrul Consiliului Concurenței.
Politik: Ce reprezintă Sistemul informațional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat”?
Gîrdea Dumitru: Sistemul informațional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” reprezintă totalitatea mijloacelor software și hardware care contribuie la automatizarea procesului de notificare, raportare și monitorizare a ajutoarelor de stat. Acces la acest Sistem vor avea furnizorii de ajutor de stat (autoritățile publice centrale, locale, precum și instituțiile care gestionează resurse de stat).
Fiind creat cu suportul nemijlocit al Băncii Mondiale acest sistem, pe lângă faptul că va stoca informația privind ajutoarele de stat acordate, va permite furnizorilor să expedieze în format electronic notificările și raportările ajutoarelor de stat, fapt care va eficientiza întreg procesul de autorizare a ajutoarelor de stat prin reducerea timpului, economisirea resurselor financiare asigurând astfel transparență în utilizarea banilor publici.
Olesea Grosu: în cadrul conferinței, organizate la data de 01 iulie, va fi lansat Sistemul informațional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat”.
Politik: Asigurarea transparenței ca obiectiv, presupune faptul că cetățenii de rând vor putea vedea oricând cui a fost acordat unul sau alt ajutor de stat?
Gîrdea Dumitru: Sistemul respectiv acordă diferite nivele de acces, pentru utilizatorii de rând, beneficiari, furnizori și implicit – Consiliul Concurenței.Accesul nelimitat îl va avea doar Consiliul Concurenței, furnizorii de ajutor de stat, la rândul lor, vor avea acces doar la informația ce-i privește. Informația toatală are caracter confidențial, de aceea beneficiarilor și cetățenilor de rând le va fi pusă la dispoziție informația privind ajutoarele de stat structurată statistic pentru toată țara, în funcție de obiective, furnizori și forme de ajutor de stat.
Politik: De către cine sunt furnizate datele introduse și cine verifică veridicitatea acestora?
Olesea Grosu: Obligația de raportare a ajutoarelor de stat acordate este a furnizorilor de ajutor de stat. Aceștia sînt autoritățile administrației publice centrale și locale sau persoană juridică care administrează direct ori indirect resursele statului sau ale unităților administrativ-teritoriale.
în acest context remarcăm că pînă la data de 16 august 2014, furnizorii de ajutor de stat sînt obligați să raporteze informația privind ajutoarele de stat acordate pe perioada 2011- 16 august 2013. Totodată, menționăm că și beneficiarii de ajutor de stat, în conformitate cu Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, au dreptul să informeze Consiliul Concurenței referitor la ajutoarele de stat primite în perioada specificată. Ulterior, toată informația privind ajutoarele de stat parvinită de la furnizori și beneficiari va fi inclusă în inventarul ajutoarelor de stat.
întru implimentarea corectă și eficientă a Legii cu privire la ajutorul de stat și stabilirea unor relații de colaborare efectivă cu furnizorii ajutorului de stat, Consiliul Concurenței a organizat mai multe ședințe cu autoritățile publice centrale și locale.
Consiliul Concurenței are obligația, în conformitate cu Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, să monitorizeze ajutoarele de stat existente în derulare pentru a verifica respectarea prevederilor actelor juridice în baza cărora acestea au fost acordate, cît și a deciziilor de autorizare pe care acesta le-a emis.
Politik: Decizia de a implementa un proiect de o asemenea amploare a fost o inițiativă personală sau o condiție impusă Republicii Moldova la etapa de preaderare la Uniunea Europeană?
Gîrdea Dumitru: Inițiativa elaborării și implementării Sistemului informațional automatizat “Registrul ajutoarelor de stat” aparține Consiliului Concurenței. Conform Legii nr.139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat Consiliul Concurenței și-a luat angajamentul creării Registrului ajutoarelor de stat, însă Sistemul informațional respectiv dispune de opțiuni mai extinse decît un simplu registru.
Elaborarea Sistemului informațional automatizat “Registrul ajutoarelor de stat” rezultă și din angajamentul Republicii Moldova de a realiza acțiunile Operațiunii politicilor de dezvoltare (Development Policy Operation-2) în conformitate cu Strategia de Parteneriat cu Å¢ara pentru anii 2014-2017, aprobată de Consiliul Executiv al Băncii Mondiale.
Politik: O inovație vine de obicei să rezolve o problemă existentă. Ca finalitate, acest Sistem informațional pe ce segment își propune să îmbunătățească rezultatele?
Gîrdea Dumitru: Sistemul informațional automatizat „Registrul ajutoarelor de stat” va contribui la asigurarea transparenței utilizării banilor publici, monitorizarea și evidența ajutoarelor de stat acordate va contribui la minimizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra mediului concurențial în sectoarele economiei naționale.
POLITIK.MD